tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Εγρήγορση απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (6/8/2022).


Οι πυρκαγιές εξελίσσονται για μια ακόμη χρονιά σε καλοκαιρινό εφιάλτη για τη χώρα. Καθημερινά σχεδόν, βλέπουμε τις φλόγες να αφήνουν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, αλλά και κατεστραμμένες περιουσίες, επιχειρήσεις και κόπους ζωής.

Η υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίσει για την αποκατάσταση των ζημιών και για τη στήριξη των πληγέντων, είναι αυτονόητη. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή δίπλα στις επιχειρήσεις που έπληξαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, παρέχοντας κάθε δυνατή τεχνική και οικονομική στήριξη. Πέρα, όμως, από την εκ των υστέρων διαχείριση των καταστροφών, είναι ανάγκη να εστιάσουμε στο επίπεδο της πρόληψης, καθώς οι πυρκαγιές αποτελούν μια από τις πιο άμεσες και ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς ανάλογες εικόνες βλέπουμε σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, ακόμη και στη Βρετανία, όπου μέχρι πρότινος οι δασικές πυρκαγιές ήταν σπάνιο φαινόμενο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος θα συνεχίσει να εντείνεται τα επόμενα χρόνια, ιδίως στη Μεσόγειο, καθώς θα αυξάνονται οι ημέρες με καύσωνα και με ακραίες καιρικές συνθήκες. Μπροστά μας, έχουμε μακρύτερες περιόδους υψηλού κινδύνου και δριμύτερες πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να ξεπερνούν τις δυνατότητες καταστολής.

Μπροστά σε αυτή την απειλή, κανείς δεν μπορεί να μένει απαθής. Κάθε μεγάλη πυρκαγιά – η οποία ακολουθείται συνήθως από πλημμύρες και αλλαγή του μικροκλίματος της πληγείσας περιοχής – προκαλεί ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Το να γνωρίζουμε την αιτία ενός φαινομένου, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να συμβιβαστούμε με τις επιπτώσεις του. Δεν επιτρέπεται να θεωρούμε δεδομένο, ότι κάθε χρόνο θα καίγεται ένα κομμάτι της Ελλάδας.

Απαιτείται ουσιαστική δράση από την πλευρά της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και όλων μας, με σκοπό την πρόληψη, την αποτροπή και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κινδύνου. Χρειάζεται επένδυση σε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και εξειδικευμένη τεχνογνωσία, στη στελέχωση των πυροσβεστικών δυνάμεων, στην ενίσχυση των πτητικών και άλλων μέσων καταστολής, στην κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης, με σαφείς ρόλους και διαρκή εκπαίδευσης, αλλά και στην υλοποίηση τακτικών ασκήσεων ετοιμότητας. Χρειάζεται ουσιαστική κινητοποίηση, αποτελεσματικότητα και λογοδοσία των Δήμων και των Περιφερειών σε θέματα πρόληψης, αλλά και ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη ξεχωριστά, για τον έγκαιρο καθαρισμό οικοπέδων και ιδιωτικών χώρων.

Πλέον το κακό μπορεί να ξεσπάσει παντού και ανά πάσα στιγμή. Ας φροντίσουμε να προλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πυρκαγιές, αναλαμβάνοντας όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί.