tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “Αξία” για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες σε εστίαση και τουρισμό

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Αξία” (01/03/2025).


Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε ταχθεί υπέρ της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς θεωρούμε ότι έτσι προστατεύονται τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι. Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μας σημειώνουμε την ανάγκη πάταξης της «μαύρης εργασίας», όπως και άλλων παράτυπων πρακτικών όπως η φοροδιαφυγή, καθώς θέλουμε μία υγιή επιχειρηματικότητα που θα δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στην οικονομία μας.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το νέο μέτρο της ψηφιακής κάρτας μπορεί να εφαρμοστεί παντού με την ίδια ευκολία ή αποτελεσματικότητα. Σήμερα υπάρχουν κρίσιμοι κλάδοι της οικονομίας μας, όπως είναι η εστίαση και ο τουρισμός, που ουσιαστικά οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου από την 1η Μαρτίου για αυτούς τους δύο κλάδους είναι πραγματικά εφικτή; Θεωρώ πως όχι. Και αυτό γιατί δεν έχουν υπολογιστεί σημαντικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη λειτουργία τους ενώ σίγουρα θα απαιτηθεί και ένα διάστημα ομαλής προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Χρειάζεται δηλαδή χρόνος αφομοίωσης των νέων συνθηκών, κάτι που οφείλεται και στις διαδοχικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα POS και το myData.

Μία σημαντική διαφοροποίηση των δύο κλάδων συγκριτικά με άλλους στους οποίους έχει προχωρήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έχει να κάνει με ένα κομβικό για τη λειτουργία τους ζήτημα. Αναφέρομαι στο πολύ σοβαρό θέμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Αν μέχρι πριν από ένα διάστημα έλειπαν από τους συγκεκριμένους κλάδους 60.000 εργαζόμενοι, τώρα ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί λόγω των περιορισμών που τίθενται. Σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο όπως είχε σχεδιαστεί, σημαίνει ότι μία επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος ή θα πρέπει να μένει κλειστή δύο ημέρες της εβδομάδα ή θα πρέπει να κλείνει από τις 23:00. Πόσο ωφέλιμο θα είναι αυτό στην έναρξη της τουριστικής περιόδου για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και εν τέλει την ελληνική κοινωνία;

Πρόταση μου είναι να δοθεί ένα διάστημα προσαρμογής, που θα μπορούσε να είναι μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση της αγοράς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία της τουριστικής αγοράς γιατί, όπως εξάλλου τονίζουν κα από την κυβέρνηση, οι προσδοκίες είναι μεγάλες και κάθε σεζόν αυξάνονται και οι αφίξεις επισκεπτών και τα έσοδα για το Δημόσιο.

Για να εφαρμοστεί με επιτυχία κάθε μεταρρύθμιση και κάθε νέο μέτρο, θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και όλες τις συνέπειες που θα επιφέρει στην αγορά και κυρίως τον τρόπο λειτουργίας του κάθε κλάδου ξεχωριστά. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωράμε μπροστά καθώς κάθε άλλη διαχείριση, όπως μία οριζόντια εφαρμογή, ενέχει σοβαρούς κινδύνους πισωγυρίσματος.

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας