tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Η ακρίβεια μόνιμος «πονοκέφαλος» νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (22/06/2024).


Μία ολόκληρη κοινωνία παλεύει εδώ και χρόνια απέναντι σε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση, με την ψήφο ή την αποχή τους, στις ευρωεκλογές και περιμένουν συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μειώσεις τιμών στα ράφια.

Η πρώτη κίνηση που έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όμως ήταν φανερό εδώ και καιρό ότι το πρόβλημα δεν είχε να κάνει με πρόσωπα αλλά με πολιτικές.

Το δεύτερο βήμα ήταν η επέκταση των έκτακτων μέτρων έως το τέλος του έτους ενώ σε μία προσπάθεια να στηριχθεί περαιτέρω το εισόδημα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωί μία έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων κατά 33%, με πρόβλεψη να δοθεί -πιθανότατα κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων- ένα επίδομα σε συνταξιούχους που δεν έχουν δει αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Επίσης ανακοινώθηκε η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ -δηλαδή στο 13%- σε ταξί και take away και delivery καφέ.

Χαιρετίζουμε αυτά τα νέα μέτρα εκφράζοντας την ελπίδα να δώσουν μία ουσιαστική «ανάσα» στην κοινωνία.

Από την άλλη όμως αναρωτιόμαστε ως Επιμελητήριο γιατί δεν είχαν ληφθεί ανάλογα μέτρα νωρίτερα. Γιατί δηλαδή έπρεπε να αποτυπωθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών στις κάλπες προκειμένου να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα; Γιατί αυτή η εμμονή σε ημίμετρα που αποδεδειγμένα δεν λύνουν το πρόβλημα; Γιατί αυτή η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ, έστω και σε αυτά τα είδη, δεν εφαρμόστηκε νωρίτερα; Δηλαδή αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές δεν θα αντιλαμβανόταν η κυβέρνηση το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της ακρίβειας; Αν ισχύει αυτό, είναι επίσης ανησυχητικό γιατί εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει επαφή με την κοινωνία.

Η συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί. Ήδη οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να ανέβουν, κάτι που θα είναι πλήγμα για τους πολίτες αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα δουν νέα αύξηση στο λειτουργικό τους κόστος ενώ το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανεβασμένες τιμές και άλλων προϊόντων. Το πρόβλημα με το αυξημένο κόστος μεταφορών εξαιτίας της δράσης των Χούθι παραμένει ενώ πολλές πολυεθνικές εμμένουν στις ανατιμήσεις αλλά και σε πρακτικές που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν υψηλότερο φόρο λόγω του νέου άδικου φορολογικού νόμου.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν «πονοκέφαλο» στα χαμηλότερα εισοδήματα και στην συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για αυτό και λέμε ότι χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής και κυρίως η τόλμη να δοκιμαστούν λύσεις που μέχρι τώρα φαίνεται να ξορκίζει η κυβέρνηση, όπως η προτεινόμενη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Χωρίς υπερβάσεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτό το κύμα ακρίβειας που απειλεί ευθέως την κοινωνική συνοχή.