Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (5/7/2025).
Η ακρίβεια, που αρχικά αντιμετωπίστηκε ως παροδικό φαινόμενο, έχει πλέον μετατραπεί σε μία διαρκή κρίση, η οποία απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την αξιοπρέπεια των νοικοκυριών. Τα νέα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο είναι αποκαλυπτικά: ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,6%, αυξημένος από 3,3% τον Μάιο ενώ ήταν στο 2,5% έναν χρόνο πριν.
Ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών το οποίο εκπροσωπεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αλλά και ως ενεργός πολίτης αυτής της κοινωνίας, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Η ακρίβεια δεν είναι απλώς ένα στατιστικό μέγεθος· είναι μία πραγματικότητα που βιώνεται καθημερινά: στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα τιμολόγια της ενέργειας, στο κόστος καυσίμων, στην αδυναμία χιλιάδων οικογενειών να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.
Οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρές και μεσαίες, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις. Τα λειτουργικά κόστη έχουν εκτιναχθεί, οι πρώτες ύλες και τα μεταφορικά είναι πια απαγορευτικά, ενώ η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά. Πώς μπορεί μία μικρή επιχείρηση να επιβιώσει όταν ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα να ξοδέψει; Πώς να σχεδιάσει το μέλλον της όταν τα πάντα είναι αβέβαια;
Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να περιορίσουν τις δαπάνες τους ακόμη και για τα βασικά: τρόφιμα, θέρμανση, υγεία. Στοιχεία που έχουμε συλλέξει ως Επιμελητήριο, σε συνεργασία με αξιόπιστους φορείς δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό πολιτών έχει ήδη αρχίσει να «κόβει» ακόμη και από τη διατροφή του. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, ούτε καν στασιμότητα. Είναι σταθερή διολίσθηση προς τη φτωχοποίηση.
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η ανοχή ούτε οι επιδοματικές λύσεις-«ασπιρίνες». Χρειάζεται άμεση και γενναία πολιτική παρέμβαση. Για αυτό και επιμένω ότι απαιτείται να δούμε επιτέλους κάποια μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα. Ποια είναι αυτά;
Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να αποκλιμακωθεί η πίεση στην αλυσίδα κόστους.
Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής από 13% στο 6%, όπως έχουν πράξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων οφειλών.
Στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, όχι με επιδόματα, αλλά με πολιτικές αύξησης μισθών και ενίσχυσης της παραγωγικότητας.
Η οικονομία δεν μπορεί να ευημερήσει όταν η κοινωνία ασφυκτιά. Η αγορά δεν μπορεί να σταθεί όταν ο καταναλωτής δεν έχει αγοραστική δύναμη. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα δούμε ένα νέο κύμα «λουκέτων» και κοινωνικών αδιεξόδων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο.
Η ακρίβεια είναι εθνικό πρόβλημα. Και απαιτεί εθνική στρατηγική. Τώρα.