
- 28/12/2022
Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: “Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Νέα δεδομένα στην αγορά”

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (23/12/2022).
Το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζει άρδην το τοπίο στην αγορά, κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος.
Η πανδημία του κορονοϊού διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτέλεσε τη μοναδική οδό λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Σημειώνοντας διαδοχικά άλματα τα τελευταία χρόνια, η αξία των παγκόσμιων ηλεκτρονικών συναλλαγών φτάνει το 2022 στα 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ελλάδα το 2020 ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 77% σε σύγκριση με το 2019, φτάνοντας σε αξία τα 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2021 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ανήλθαν συνολικά σε 14,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 αναμένεται να πλησιάσουν τα 16 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN, στη χώρα μας περισσότεροι από 5,5 εκατ. καταναλωτές αγοράζουν ηλεκτρονικά και λειτουργούν πάνω από 18.000 ηλεκτρονικές σελίδες πώλησης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αναπτύξουν ικανοποιητικά τις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις, εξαιτίας μιας σειράς εμποδίων. Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναδεικνύει μια σειρά από εμπόδια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως το υψηλό κόστος λειτουργίας και προώθησης του ηλεκτρονικού καταστήματος σε συνδυασμό με τη δυσχέρεια πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η έλλειψη απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων, η δυσκολία πρόσβασης σε δεδομένα που επιτρέπουν την προσαρμογή τους στις ανάγκες των καταναλωτών κ.ά.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσαρμογή των επιχειρήσεων – μελών του στη νέα ψηφιακή εποχή, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα δωρεάν δημιουργίας ιστοσελίδας και eshop. Ήδη, πάνω από 500 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, έχουν αξιοποιήσει, μέχρι στιγμής, αυτή την ευκαιρία και ο στόχος είναι να ξεπεράσουν τις 5.000 στα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, με σχετικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2022 το Επιμελητήριο υποστηρίζει τα μέλη του, για την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων όπως το CRM.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ, υπάρχει επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης από τις επιχειρήσεις δράσεων με στόχο την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Χρειάζεται, ωστόσο, να διασφαλιστεί ότι οι δράσεις αυτές θα είναι περισσότερο προσβάσιμες από τις μικρές επιχειρήσεις, με κριτήρια και διαδικασίες ένταξης που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους.
Είναι ξεκάθαρο ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει. Και είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να μπουν άμεσα, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, στο τρένο της ψηφιοποίησης, προκειμένου να παραμείνουν όρθιες, ανταγωνιστικές και με ρεαλιστικές προοπτικές ανάπτυξης.
Η Πολιτεία και όλοι εμείς οι φορείς υποστήριξης των επιχειρήσεων πρέπει να σταθούμε εμπράκτως δίπλα τους, ενισχύοντας αυτήν την προσπάθεια και διασφαλίζοντας ότι ακόμη και οι μικρότερες επιχειρήσεις «δεν θα χάσουν το τρένο».