tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Να μην εκτοπίσει τους μικρομεσαίους το “καλάθι”

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Αξία” (12/11/2022).


Διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής για το επονομαζόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», η λειτουργία του οποίου δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμη αντιληπτή από τους πολίτες, πόσω μάλλον και ωφέλιμη.

Ήδη υπήρξαν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωση της σήμανσης των προϊόντων και την ύπαρξη ενός ευκρινούς καταλόγου εντός των καταστημάτων, αλλά και για τη διασφάλιση της επάρκειάς τους.

Θα κριθεί το επόμενο διάστημα, αν τελικά, οι καταναλωτές και κυρίως οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα μπορέσουν, μέσα στη λαίλαπα της ακρίβειας που τους έχει «γονατίσει», να αγοράζουν κάποια από τα είδη πρώτης ανάγκης σε πραγματικά χαμηλότερες τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά επηρεάζεται από το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς το καταναλωτικό κοινό –στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τα βασικά αγαθά όσο το δυνατόν φθηνότερα- ωθείται προς τα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μιλάμε αφενός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ και κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό μερίδιο, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των προϊόντων που συνθέτουν «το καλάθι του νοικοκυριού» είναι ιδιωτικής ετικέτας, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων που μένουν εκτεθειμένες στον σκληρό ανταγωνισμό με τους μεγάλους.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και χρήζει αντιμετώπισης, καθώς αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα –ενδεχομένως και περισσότερες από 50.000- που απασχολούν πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος της επιχειρηματικότητας, που πέραν των μεγάλων προκλήσεων της εποχής, όπως το πολλαπλάσιο ενεργειακό κόστος, αλλά και το αυξημένο κόστος καυσίμων και πρώτων υλών, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και νέα δεδομένα στην αγορά.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, υπάρχει ο κίνδυνος πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τον κλάδο τροφίμων να υποχρεωθούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Ήδη περισσότερα από 200 αρτοποιεία έχουν κατεβάσει ρολά, με τον κλάδο να «χτυπά» εδώ και καιρό «καμπανάκι» κινδύνου.

Για να αποφευχθούν οι οδυνηρές συνέπειες που θα είχε για την απασχόληση αλλά και για τα δημόσια έσοδα μία τέτοια εξέλιξη, χρειάζεται να ληφθεί άμεσα μέριμνα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε κάποιες διορθώσεις για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου, όμως θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος όλων η εξέταση του ζητήματος με περισσότερη προσοχή και η αντιμετώπιση των όποιων στρεβλώσεων, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να στηρίζει επί της ουσίας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.