- 23/12/2024
Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Οι μειώσεις στις τραπεζικές χρεώσεις ας είναι η αρχή για πιο στοχευμένη ενίσχυση των ΜμΕ
Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα ¨ΑΞΙΑ” (21/12/2024).
Η κυβέρνηση επιτέλους προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση που στοχεύει στη μείωση των πολύ μεγάλων τραπεζικών χρεώσεων, το ύψος των οποίων είχε προκαλέσει τα έντονα παράπονα των πολιτών και των φορέων επιχειρηματικότητας.
Η -σε πολλές περιπτώσεις- καταχρηστική στάση των τραπεζών έπρεπε να σταματήσει και αυτό που μας προκαλούσε απορία είναι το γιατί η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει ήδη σε αυτό το βήμα. Ποιος την εμπόδιζε να λάβει νωρίτερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες; Το βέβαιο είναι ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επιβεβαιώθηκε για την ορθότητα των θέσεων που είχε καταθέσει σχετικά με τις υπέρογκες τραπεζικές χρεώσεις, οπότε μπορούμε να μιλάμε και για μία δικαίωση.
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον αυτή η εξέλιξη να είναι μία αρχή για λήψη περισσότερων μέτρων που προτείνουν τα Επιμελητήρια της χώρας και γενικότερα όσοι έχουν γνώση των πραγματικών δεδομένων της αγοράς. Γιατί σίγουρα τα μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τις μειώσεις των τραπεζικών χρεώσεων. Απαιτούνται και άλλες δράσεις που θα έχουν ως στόχο την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ενδεικτικά αναφέρω το πρόβλημα της ακρίβειας, του υψηλού ενεργειακού κόστους αλλά και αυτό της έλλειψης ρευστότητας λόγω της δυσκολίας πρόσβασης που έχουν οι ΜμΕ είτε στον τραπεζικό δανεισμό, είτε σε χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Ειδικά για το πρώτο ζήτημα, της ακρίβειας δηλαδή, σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε καρτέλ και ολιγοπώλια. Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε υποστηρίξει ότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ουσιαστικά καθορίζουν τις τιμές στην αγορά. Πρόκειται για μία διαδικασία που σίγουρα πλήττει και το οικογενειακό εισόδημα αλλά και τη λειτουργία των μικρότερων επιχειρήσεων καθώς δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η πρόσφατη επιβολή προστίμων ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές εταιρείες από το υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται να επιβεβαιώσει αυτές μας τις θέσεις. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι φαινόμενα αισχροκέρδειας προκαλούν τεράστια ζημιά στην κοινωνία και το υγιές επιχειρείν και καλούμε την κυβέρνηση να στρέψει περισσότερο το βλέμμα της στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Τόσο σε θέματα ακρίβειας, όσο και φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Για να επιβιώσουν και οι μικρότερες επιχειρήσεις χρειάζεται ισονομία και δικαιοσύνη στην επιβολή των όποιων επιβαρύνσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβιώνει μόνο ο πιο δυνατός, δηλαδή θα δούμε να επικρατούν συνθήκες ζούγκλας στην αγορά. Αυτό είναι που τελικά θέλουμε για την οικονομία μας;