- 05/08/2024
Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Προστασία και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στο ρεύμα
Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (3/8/2024).
Οι προκλήσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δείχνουν να μην έχουν τελειωμό.
Εν μέσω θέρους και με την κατανάλωση ενέργειας να είναι αυξημένη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είδαμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς οικιακών και μη καταναλωτών, τη στιγμή που η ακρίβεια συνεχίζει να ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.
Ορθά η κυβέρνηση παρενέβη ανακοινώνοντας μέτρα προστασίας των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στο ρεύμα. Η επιδότηση, ωστόσο, που έχει ανακοινωθεί, αρχικά για τον μήνα Αύγουστο, αφορά οικιακά τιμολόγια – «πράσινα» ή «κίτρινα»- με κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, με στόχο οι τελικές τιμές καταναλωτή να διαμορφωθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Είναι αναμφισβήτητα θετική η όποια στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, καθώς με τον τρόπο αυτό δεν περιορίζεται ακόμη περισσότερο η ήδη «ψαλιδισμένη» καταναλωτική τους δυναμική.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι επιχειρήσεις παραμένουν εκτεθειμένες και χωρίς προστασία απέναντι στο αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το βάρος, φυσικά, είναι πολύ μεγαλύτερο για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως αυτές του κλάδου της εστίασης, που οι καταναλώσεις ενέργειας είναι πολύ μεγάλες, με το κόστος να ξεπερνά αυτό του ενοικίου σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Σε ένα περιβάλλον ασφυκτικό, λόγω της ακρίβειας, των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μία ακόμη αύξηση του κόστους λειτουργίας τους.
Ένα κόστος που, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το διάστημα 2021-2023, αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 35%.
Και παρά τις αντίξοες συνθήκες οι επιχειρήσεις απορρόφησαν, όπως προέκυψε από την ίδια έρευνα, σημαντικό μέρος της αύξησης του λειτουργικού κόστους τους, αφού οι αυξήσεις τιμών στις οποίες προέβησαν δεν ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 3,9%.
Είναι ευνόητο ότι αυξάνοντας τις τιμές, κινδυνεύουν με μείωση του τζίρου τους, επομένως καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια απορρόφησης των όποιων αυξήσεων, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Τα περιθώρια, ωστόσο, αντοχών έχουν ελαχιστοποιηθεί. Είναι, επομένως, επιβεβλημένη η λήψη μέτρων προστασίας έναντι της νέας αυτής «ενεργειακής καταιγίδας» από την Πολιτεία και για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις ενεργοβόρες.
Σε διαφορετική περίπτωση, η ενδεχόμενη μετακύλιση του κόστους στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού και της πίεσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.