- 10/06/2024
Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Ρεαλιστικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (08/06/2024).
H 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών την τίμησε με μία δεντροφύτευση δεκάδων δέντρων στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο Άλσος Ευελπίδων, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την εταιρεία We4All.
Μία κινέζικη παροιμία λέει: “Η καλύτερη χρονική στιγμή να φυτέψεις ένα δέντρο είναι 20 χρόνια πριν. Η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι τώρα.”
Εκτός λοιπόν από το προφανές κέρδος αυτής της δράσης, δηλαδή την αύξηση του αριθμού των δέντρων μέσα στην πόλη, στοχεύουμε και στην ευαισθητοποίηση και αφύπνιση και άλλων φορέων προκειμένου να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες για να αποκτήσει η Αθήνα περισσότερο πράσινο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Επιμελητήριο μας πρωτοστατεί σε κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπενθυμίζω ότι πριν από μερικούς μήνες προχωρήσαμε στη δεντροφύτευση 10.000 δέντρων σε διάφορα σημεία της Αττικής που είχαν υποστεί μεγάλες καταστροφές τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που καθιστούν επιβεβλημένη την άμεση κινητοποίηση όλων των θεσμών και πολιτών για τη λήψη δραστικών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι mega πυρκαγιές αλλά και οι καταστροφικές πλημμύρες που συνήθως ακολουθούν, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Μιλάμε πλέον για μία οικολογική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο και απαιτούνται συντονισμένες δράσεις για να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα.
Ειδικά στη χώρα μας που έχει πληγεί από πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, είναι απολύτως αναγκαίο να δοθεί βάρος στον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως στις πολιτικές πρόληψης. Να αξιοποιηθούν τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, να αυξηθούν οι πόροι, να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για αλλαγή της νοοτροπίας.
Επίσης απαιτείται να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών ενώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις θεωρώ επιβεβλημένο να δοθούν ενισχύσεις και κίνητρα που θα τις βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση. Αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων καλύτερη ενημέρωση, σωστή καθοδήγηση από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά μία τέτοια αρνητική εξέλιξη όπως είναι η κλιματική κρίση, χρειάζεται ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός και ανάληψη δράσεων. Όχι λόγια δηλαδή αλλά πράξεις.
Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες μίας οργανωμένης κοινωνίας γιατί η φύση είναι το κοινό μας σπίτι. Και έχουμε υποχρέωση απέναντι και στις επόμενες γενιές να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε αυτό το «σπίτι».