- 20/05/2024
Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Τιμή για το Ε.Ε.Α. η παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στο μεγάλο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας
Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (18/05/2024).
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, πιστό στον θεσμικό ρόλο και στη δέσμευση του για την στήριξη των μελών του με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, προχωρά συνεχώς σε πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδειχθούν οι δυνατότητες των ελληνικών ΜμΕ. Δεν πρέπει βέβαια να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι επειδή ως χώρα είμαστε μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, οι περισσότερες πολιτικές που εφαρμόζονται στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. αποφασίζονται στις Βρυξέλλες.
Σε μία προσπάθεια λοιπόν να εξετάσουμε τι απαιτείται για να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διοργανώνουμε μαζί με την ΓΣΕΒΕΕ και τον Economist το 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, το Σάββατο 25 Μαΐου.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, κάτι που αποτελεί τιμή για το Επιμελητήριο μας. Πρόκειται για μία προσωπικότητα που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο κατά την πολύ δύσκολη περίοδο της μεγάλης κρίσης της ελληνικής οικονομίας ενώ γνωρίζει άριστα το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τη λειτουργία των κοινοτικών θεσμών.
Εκτός όμως από τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, στο Συνέδριο συμμετέχουν πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, ευρωβουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, Έλληνες και ξένοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και επιμελητηριακής κοινότητας καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, αποτελεί για εμάς σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε θέματα που απασχολούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και να αναζητήσουμε λύσεις. Επιμένω όμως: σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου τα προβλήματα για τις ΜμΕ είναι κοινά. Το συζητήσαμε εκτενώς με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Ρώμης πριν από λίγο καιρό, όταν το επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. στο πλαίσιο ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Η έλλειψη των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, η ανάγκη προσαρμογής στη νέα ψηφιακή εποχή, το κόστος για την πράσινη μετάβαση, τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων, είναι θέματα που απασχολούν και τον Έλληνα αλλά και τον Ιταλό, τον Ισπανό, τον Πορτογάλο και τον Γάλλο μικρομεσαίο επιχειρηματία. Εκτιμώ όμως ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ και σε άλλα κράτη της Ε.Ε.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο. Τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και πολιτικής, καθώς βλέπουμε ότι πληθαίνουν και οι ακραίες φωνές. Και συνήθως αυτές ξεκινούν εξαιτίας οικονομικής στενότητας που συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα και υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο.
Είναι ανάγκη η Ε.Ε. να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, χωρίς όμως την συνήθη καθυστέρηση των Βρυξελλών. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την καταγραφή τους και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και περισσότερο εξωστρεφείς. Και τα συμπεράσματα του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας που θα διεξαχθεί σε μία εβδομάδα, μπορούν να συμβάλουν σε αυτό.