- 19/01/2026
Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ: Σοβαρές πιέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Αναγκαία άμεσα μέτρα στήριξης
Τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανέδειξε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι η μικρομεσαία τάξη βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, έχοντας δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Όπως επισήμανε, η πολιτική και οικονομική πίεση είναι έντονη, γεγονός που –όπως εκτίμησε– οδηγεί την κυβέρνηση στην ανάγκη περαιτέρω μειώσεων φόρων το 2026.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο οξύ πρόβλημα των χρεών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια νέα, ουσιαστική ρύθμιση, καθώς οι οφειλέτες που βρίσκονται «στο κόκκινο» ξεπερνούν πλέον τις 300.000.
Αναφερόμενος στην εορταστική αγορά, επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία η όποια αύξηση τζίρου κατευθύνθηκε κυρίως σε μεγάλες πλατφόρμες και πολυκαταστήματα. Όπως σημείωσε, το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφάνισε ίδιο ή μικρότερο τζίρο σε σχέση με πέρυσι, κάτι που, λόγω πληθωρισμού, συνιστά ουσιαστικά μείωση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι κινεζικές πλατφόρμες απέσπασαν περίπου το 17% του εορταστικού τζίρου, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στην τιμή και λιγότερο στην ποιότητα.
Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την εικόνα των ασφαλιστικών οφειλών, τονίζοντας ότι τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ εκτοξεύθηκαν από τα 32 δισ. ευρώ στα 55 δισ. ευρώ το 2025. Άσκησε έντονη κριτική στην ετήσια αναπροσαρμογή των εισφορών βάσει πληθωρισμού, θέτοντας το ερώτημα πώς μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν, όταν αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και παλαιότερες οφειλές.
Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό, καθώς η παγκοσμιοποίηση ευνοεί τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιταχύνει τις εξελίξεις, επηρεάζοντας τη διαφήμιση και τις καταναλωτικές συνήθειες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας και παραπληροφόρησης.
Τόνισε την ανάγκη τα εργαλεία της πολιτείας –Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και χρηματοδοτικά προγράμματα– να είναι πραγματικά προσβάσιμα και στους μικρούς επαγγελματίες.
Τέλος, αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος ψηφιοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι κάθε νέο μέτρο, όπως το myDATA και τα POS, αποτελεί υποχρεωτική επένδυση. Όπως ανέφερε, μέσα σε διάστημα περίπου ενάμιση έτους, οι επαγγελματίες κλήθηκαν να δαπανήσουν πάνω από 5.000 ευρώ για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.
Δείτε το βίντεο:

