tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Political: Γίνονται κάποια βήματα για τη στήριξη των ΜμΕ αλλά απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Political” (13/02/2025).


Τις τελευταίες ημέρες είδαμε επιτέλους κάποια μέτρα που στοχεύουν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ΄επέκταση και των εργαζομένων τους.

Ξεκινώ από την εφαρμογή του νέου Ταμείου Μικροπιστώσεων το οποίο θα χορηγεί δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ, με το 60% του κεφαλαίου για τη γενική επιχειρηματικότητα και το 75% για τη γυναικεία, να είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25%, θα χορηγείται μέσω του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων. Πρόκειται σίγουρα για μία θετική εξέλιξη καθώς έτσι αποκτούν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα.

Δεν μπορούμε βέβαια να μιλάμε για οριστική επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι με την έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά, ένα θέμα για το οποίο έχουμε δώσει αγώνα ως Επιμελητήριο προκειμένου να αναδείξουμε τις πραγματικές του διαστάσεις. Για αυτό και εμμένουμε στις θέσεις μας ότι μόνο μέσω της υπαγωγής περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Ένα άλλο θετικό νέο -τουλάχιστον από αυτά που γνωρίζουμε έως τώρα- ήταν η προαναγγελία της Νίκης Κεραμέως για μείωση ή και απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές των υπερωριών, της υπερεργασίας, των νυχτερινών και των αργιών, ένα μέτρο που αναμένεται να ισχύσει πριν από το καλοκαίρι και το οποίο αποτέλεσε πρόταση και του ΕΕΑ.

Από την εφαρμογή του αναμένεται να ωφεληθούν οι εργοδότες, καθώς πλέον οι επιπρόσθετες εργοδοτικές εισφορές θα υπολογίζονται μόνο επί του ωρομισθίου και όχι επί της προσαύξησης αλλά και οι εργαζόμενοι, γιατί αυξάνεται το ποσό που τους καταβάλλεται λόγω μείωσης των επιπρόσθετων εισφορών τους. Επειδή βέβαια είναι άμεσα συνυφασμένο με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, πρέπει να πω ότι αναμένουμε στοχευμένες κινήσεις για κάποιες «γκρίζες ζώνες» ορισμένων κλάδων, όπως είναι η εστίαση για παράδειγμα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζουν στη λειτουργία τους.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι λόγοι αισιοδοξίας για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όμως θα είναι τεράστιο στρατηγικό λάθος να μείνουμε στις τελευταίες εξελίξεις. Γιατί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν παύουν να είναι αποσπασματικά. Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχει ανάγκη από έναν μακρόπνοο σχεδιασμό που θα έχει ως «αιχμή του δόρατος» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές είναι που προσφέρουν θέσεις εργασίας, αυτές παράγουν πλούτο, αυτές μπορούν να στηρίξουν τον κοινωνικό ιστό. Δυστυχώς τα πολλά τελευταία χρόνια είχαμε δει μία στροφή προς τη στήριξη των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανισοτήτων στην αγορά. Αν αλλάξει αυτή η τακτική και εφαρμοστούν πολιτικές ενίσχυσης των ΜμΕ, τότε αυξάνονται σημαντικά οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για την επιχειρηματική κοινότητα αλλά για όλη την κοινωνία.

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας