
- 07/03/2025
Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Political: Η νέα μεγάλη έρευνα του ΕΕΑ δείχνει την προβληματική κατάσταση στην αγορά

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Political” (07/03/2025).
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ανά τακτά χρονικά διαστήματα προχωρά στη διενέργεια ερευνών προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την πορεία της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας. Η τελευταία έρευνα έγινε από την εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου και ήταν αποκαλυπτική καθώς τα ευρήματα της δείχνουν τον έντονο προβληματισμό των επαγγελματιών, ειδικά των εμπόρων, δείχνουν το πως κινήθηκε η αγορά κατά τις εκπτώσεις, αναδεικνύουν τα «βάρη» που δυσκολεύουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, το πως δέχθηκε ο κόσμος της αγοράς τη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων.
Το πρώτο εύρημα που σαφώς προβληματίζει είναι το ότι έξι στους δέκα επαγγελματίες (60,9%) θεωρούν ότι το 2025 δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση των επιχειρήσεων και της αγοράς. Μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες άνω των 46 ετών είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι στις προβλέψεις τους.
Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες δηλώνουν ότι ο τζίρος τους το 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ή και μειώθηκε. Ακόμα όμως και για όσους αυξήθηκε ο τζίρος δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε και η κερδοφορία καθώς λόγω των ανατιμήσεων σε διάφορα είδη -από πρώτες ύλες έως τα ενοίκια- ανέβηκε κατά πολύ το λειτουργικό τους κόστος.
Προβληματισμό προκαλεί και το εύρημα ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές σχετικά με το μέλλον τους. Όσο για την εκπτωτική περίοδο, μόλις 0,5% δηλώνει απόλυτη ικανοποίηση από το οικονομικό αποτέλεσμα των εκπτώσεων την ώρα που το περίπου 42% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 47,2% των επιχειρήσεων αρνείται να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, κάτι που κατά τη γνώμη μας δείχνει την απογοήτευση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο.
Σχετικά με τους παράγοντες που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις ξεχωρίζουν τα φορολογικά βάρη (63,9%) και το ενεργειακό κόστος (41,2%) ενώ προβληματισμό προκαλούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (20,9%) καθώς και το ύψος των ενοικίων για τη στέγαση των επιχειρήσεων (20,7%).
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι κατά συντριπτικό ποσοστό οι επιχειρήσεις (89,9%) θεωρούν μη επαρκή τα μέτρα για τις τραπεζικές χρεώσεις και ότι χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις, έναντι μόλις 3,5% που τα θεωρεί επαρκή.
Όλα τα παραπάνω ευρήματα δίνουν μία εικόνα της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο εμπόριο και γενικότερα στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει τα αποτελέσματα της έρευνας και να επιχειρήσει άμεσα να προβεί σε βελτιωτικές κινήσεις γιατί διαφορετικά το μέλλον για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολο. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν καταβάλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όμως πλέον απαιτείται αλλαγή στα μέτρα που επιλέγει. Γιατί πολύ απλά όταν κάτι δεν λειτουργεί, οφείλεις να προχωρήσεις σε ανασχεδιασμό. Και από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις βλέπουμε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, δεν είχαν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Άρα απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση και ελπίζω να εισακουστούμε. Για το καλό των ΜμΕ, των επαγγελματιών και γενικά της οικονομίας.