tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Action24: Πίεση από ακρίβεια, ενοίκια και αθέμιτο ανταγωνισμό

Σε συνέντευξή του στο Action24 (20/7/2025), ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις πιέσεις που βιώνουν καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου στάθηκε στη σημαντική αύξηση του κόστους διαμονής και εστίασης, κάνοντας λόγο για «τουριστικό πληθωρισμό», που επιβαρύνει κυρίως τους Έλληνες πολίτες. Όπως σημείωσε, ο πληθωρισμός στη διαμονή φτάνει το 6,2% και στην εστίαση το 6%, με αποτέλεσμα πολλοί να αδυνατούν να απολαύσουν τις διακοπές στη χώρα τους. «Πολλές φορές αισθανόμαστε τουρίστες μέσα στην ίδια μας τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. υπογράμμισε πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 3,6%, έναντι 2,3% στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαφορά που αποτυπώνει την πίεση που ασκείται στο ελληνικό νοικοκυριό.

Παράλληλα,  αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση των αγορών μέσω κινεζικών πλατφορμών, που προσφέρουν προϊόντα χωρίς φορολογία κάτω των 150 ευρώ και με δωρεάν μεταφορικά, αξιοποιώντας αποθήκες εντός Ελλάδας και Ευρώπης. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α., συνιστά ξεκάθαρο αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων και ενδέχεται να οδηγήσει ξανά σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, υπενθυμίζοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Αναφορικά με την τρέχουσα περίοδο των θερινών εκπτώσεων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις περιοχές με τουριστική κίνηση, εκφράζοντας όμως προβληματισμό για τις περιοχές χωρίς επισκέπτες, όπου, όπως είπε, «η μείωση του τζίρου θα είναι σημαντική». Υπενθύμισε πως, όταν το εισόδημα ενός εργαζόμενου μένει στάσιμο ή μειώνεται, την ώρα που αυξάνονται ενοίκια, ρεύμα και βασικά αγαθά, δεν περισσεύει τίποτα για κατανάλωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα των μισθώσεων και των ενοικίων, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χρονιάς. Όπως τόνισε, οι υψηλές τιμές στα ενοίκια –είτε πρόκειται για επαγγελματικά είτε για οικιακά ακίνητα– απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στις επικείμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για προσδοκίες των μικρομεσαίων για μέτρα ουσιαστικής στήριξης.

Δείτε το βίντεο: 

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας