tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Χ-τύπο: «Η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για στήριξη στους μικρομεσαίους»

Άρθρο του Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο Χ-τύπο (17/9/2022).


Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον όλης της επιχειρηματικής κοινότητας ήταν στραμμένο στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος όμως, άδικα υπήρξαν προσδοκίες για μέτρα που αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλο το επιχειρείν, θα συνέβαλαν στη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τα όσα ανακοινώθηκαν δείχνουν περίτρανα ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στους πιο ευάλωτους, κάτι που και εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών μας βρίσκει σύμφωνους. Ποιος λέει όχι στην αύξηση των εισοδημάτων συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δεινή θέση; Κανείς!

Εκεί που διαφωνούμε είναι στο γεγονός ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τέθηκε για ακόμα μία φορά στο περιθώριο. Και είναι η πρώτη φορά που σε Δ.Ε.Θ. δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αναφορά για τη στήριξη της.

Δεν υπάρχουν όμως σήμερα ευάλωτες επιχειρήσεις; Που αγωνίζονται υπό αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια, που δίνουν μάχη να κρατηθούν ανοιχτές, που βλέπουν με απόγνωση τις οφειλές τους να αυξάνονται εξαιτίας και του μειωμένου τζίρου;

Η ενεργειακή κρίση που έχει μετατραπεί σε οικονομική κρίση, προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αγορά δεν έχει συνέλθει ακόμα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και καλείται να αντιμετωπίσει το ξέφρενο ράλι τιμών στην ενέργεια.

Και όπως έχουν διαμηνύσει όλοι, από τον Πρωθυπουργό έως υψηλόβαθμους παράγοντες της Ε.Ε., για φέτος ο χειμώνας προβλέπεται τρομερά δύσκολος. Και δυστυχώς κάποια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αναμένεται άμεσα.

Είναι επόμενο λοιπόν να κυριαρχεί η ανησυχία στις τάξεις των μικρομεσαίων, οι οποίοι από εκεί που περίμεναν μία στήριξη από την Πολιτεία –όπως εξάλλου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση- βλέπουν να μειώνονται τα «εφόδια» τους απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλοί μικρομεσαίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν λογαριασμούς ενέργειας και άλλες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται. Τα νοικοκυριά έχουν μειώσει δραστικά την κατανάλωση, όπως και την προμήθεια βασικών αγαθών λόγω των συνεχών ανατιμήσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό να δούμε εντός του χειμώνα ένα τσουνάμι από λουκέτα επιχειρήσεων και εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας.
Η ανάγκη λοιπόν για λήψη μέτρων ενεργειακής υποστήριξης είναι άμεση. Όπως και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Σημαντική «ανάσα» στο επιχειρείν μπορεί να δώσει μία ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών. Επίσης να απαλλαγούμε από μνημονιακά μέτρα, όπως την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Και βέβαια αναμένουμε την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ρευστότητας και των μικρότερων επιχειρήσεων και όχι μόνο των μεγάλων.
Χωρίς στοχευμένα μέτρα που θα δώσουν προοπτικές βιωσιμότητας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αυτή η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και όσο πλήττονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ουσιαστικά πλήττεται η «καρδιά» του επιχειρείν και μειώνονται αισθητά οι όποιες πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.