tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο ieidiseis: Η Ευρώπη καθυστερεί, απαιτούνται εθνικές αποφάσεις

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο ieidiseis.gr (25/10/2022).


Πριν από λίγες ημέρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα πρώτο, δειλό, βήμα για τη λήψη κοινών μέτρων με σκοπό τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και μπορεί να κατάφεραν μετά από αρκετά μπρος – πίσω να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τολμηρό. Αποτελεί μία συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή.

Είναι, δε, βέβαιο ότι η υλοποίηση των όποιων μέτρων αποφασιστούν, μετά από τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και πολύ πιθανό μία νέα Σύνοδο Κορυφής, θα χρειαστεί αρκετό ακόμη χρόνο.

Χρόνος κρίσιμος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και το ράλι ανατιμήσεων σε ενέργεια, μεταφορές και τρόφιμα μετρά ήδη ένα έτος.

Ειδικά στην χώρα μας οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο οδυνηρές, καθώς η ενεργειακή κρίση έρχεται να προστεθεί στην δεκαετή περίοδο των μνημονίων και την πανδημία του κορονοϊού, που «γονάτισαν» την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

Η κυβέρνηση έχει λάβει, από τις αρχές του έτους, μία σειρά από μέτρα, επιδοματικού κυρίως χαρακτήρα, με επίκεντρο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά είναι φανερό ότι δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να συνεχίζουν να κάνουν το ένα άλμα μετά το άλλο, με τον πληθωρισμό να αγγίζει τον Σεπτέμβριο το 12% και τη μέση αύξηση των τιμών στο “καλάθι του νοικοκυριού” να ανέρχεται στο 21%.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους, όπως καταδεικνύουν και οι έρευνες Ε.Ε.Α. και ΓΣΕΒΕΕ.

Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης είναι επίσης ότι τα χρέη στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν κατά 10 δισ. την τελευταία διετία, 800.000 καταναλωτές, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες – επιχειρηματίες, δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις δόσεις τους στην εφορία τους μήνες Μάιο – Ιούνιο, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ενέργειας.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε τονίσει ότι απαιτούνται πρόσθετες, γενναίες παρεμβάσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Και επειδή είναι φανερό πως η ευρωπαϊκή απάντηση και καθυστερεί και δεν φαίνεται να είναι γενναία, το βάρος πέφτει στις εθνικές παρεμβάσεις.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία για το «καλάθι των 50 προϊόντων» είναι αμφίβολο αν θα βοηθήσει ουσιαστικά τα νοικοκυριά. Μένει να το δούμε και στην πράξη.

Έχουμε εδώ και πολλούς μήνες, από την απαρχή της κρίσης, προτείνει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να δοθεί ουσιαστική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6% και θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, καθώς και μία ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών.

Το «εθνικό τρένο» οφείλει να τρέξει πιο γρήγορα από το ευρωπαϊκό, αλλά και στη σωστή κατεύθυνση, αν δεν θέλουμε στην πορεία του να μετρήσουμε απώλειες.