tuv-iso-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Meat News: Απαιτείται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής

Συνέντευξη του Προέδρου του Ε.Ε.Α. και επίτιμου διδάκτορα του ΠΑ.ΠΕΙ., Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στο περιοδικό του Meat News:

 

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία για τους επαγγελματίες. Λόγω των συνεχών αυξήσεων ειδικά στην ενέργεια το κόστος λειτουργίας μιας μικρομεσαίας επιχείρησης γίνεται πλέον υπερβολικό. Πείτε μας ποιες είναι οι θέσεις του ΕΕΑ γι’ αυτή την κατάσταση. Τι ζητάτε;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι η δυσκολότερη συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες αντιμετωπίζουν –όπως βέβαια όλη η κοινωνία- τον εφιάλτη των συνεχών ανατιμήσεων σε όλα τα είδη και κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας. Και δεν είναι μόνο ότι αυξάνεται υπέρογκα το λειτουργικό κόστος για μία επιχείρηση αλλά επηρεάζει συνολικά την αγορά. Όταν ένας πολίτης δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των υποχρεώσεων του, πχ στο λογαριασμό ρεύματος, είναι επόμενο να μειώσει γενικότερα την κατανάλωση σε μία προσπάθεια να εξοικονομήσει τα απαραίτητα χρήματα.

Οπότε αυτή την στιγμή βιώνουμε ταυτόχρονα το δυσθεώρητο λειτουργικό κόστος επαγγελματιών και επιχειρήσεων και τη μείωση της κατανάλωσης που περιορίζει δραματικά τους τζίρους. Πρόκειται για έναν συνδυασμό δυσμενών συνθηκών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την κοινωνία σε φτωχοποίηση και τις επιχειρήσεις σε μαρασμό και τελικά σε κλείσιμο.

Μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό επιχειρείν έρχεται από μία δύσκολη δωδεκαετία με επιβολή μνημονίων, με πανδημία και πλέον με ενεργειακή κρίση. Δηλαδή από πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχουν προκαλέσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στο σύνολο των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων.

Ως Επιμελητήριο είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και έναν χρόνο για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ενεργειακή κρίση για την ελληνική οικονομία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε τα πράγματα χειρότερα και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που απειλεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης είχαμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, προκειμένου να παραμείνει όρθια η κοινωνία και μαζί με τους καταναλωτές να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις. Δεν εισακουστήκαμε και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού.

Έχουν ανακοινωθεί μια σειρά μέτρων από τα αρμόδια υπουργεία. Βρίσκονται στην κατεύθυνση των δικών σας θέσεων;

Κάθε μέτρο που μπορεί να στηρίξει τον αγώνα των επιχειρήσεων στη μάχη που δίνουν για τη βιωσιμότητα τους είναι καλοδεχούμενο και οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να σταθεί δίπλα μας. Όμως, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα, τα όποια μέτρα έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα δεν αρκούν. Οι δυσκολίες είναι τόσες πολλές και τόσο σύνθετες που δεν αντιμετωπίζονται με επιδόματα. Αυτή είναι και η βασική μας διαφορά με την κυβέρνηση. Εμμένει σε λύσεις που δεν καταπολεμούν το πρόβλημα στη ρίζα του αλλά που προσφέρουν μία πρόσκαιρη ανακούφιση. Για εμάς, ως Ε.Ε.Α., το ζητούμενο είναι τα μέτρα που θα ληφθούν να οδηγούν σε συγκράτηση των τιμών. Να σταματήσουμε δηλαδή να βλέπουμε εξωφρενικούς λογαριασμούς στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα πρατήρια καυσίμων, στα σούπερ μάρκετ. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με την επιδοματική πολιτική που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες. Ήδη μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, μειώνουν φόρους προκειμένου να στηρίξουν τους πολίτες τους. Κάνουν δηλαδή αυτό που εμείς έχουμε προτείνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Θέλω να ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα εισακούσει το δίκαιο των αιτημάτων μας και τις ρεαλιστικές μας προτάσεις και θα προχωρήσει σε διαφοροποίηση των μέτρων που ισχύουν σήμερα. Το θέμα είναι όμως να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Γιατί όσο περνά ο καιρός, η κατάσταση δυσχεραίνει όλο και περισσότερο και οι αντοχές των επιχειρήσεων δεν είναι ανεξάντλητες.

Αναφερθήκατε πιο πριν στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, αίτημα που έχει θέσει εξ αρχής το Επιμελητήριο κι εσείς προσωπικά. Αντίστοιχο αίτημα έχει θέσει και ο κλάδος του κρέατος, δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές αυξήσεις στην τιμή αυτού του βασικού διατροφικού είδους. Η κυβέρνηση αρνείται κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι ένα οριζόντιο μέτρο που δεν θα ωφελήσει τους οικονομικά αδύνατους. Πώς σχολιάζετε αυτή τη θέση;

Αν παρατηρήσει κάποιος την πορεία του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, θα διαπιστώσει εύκολα το μέγεθος του προβλήματος για καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις. Συνεχόμενα ρεκόρ στην άνοδο του που βέβαια οδήγησαν σε τεράστιες ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών. Το «καλάθι της νοικοκυράς» έγινε πανάκριβο και πλέον όχι απλώς δεν γεμίζει αλλά δεν καλύπτονται πια οι ανάγκες των καταναλωτών ακόμα και σε βασικά αγαθά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα το έχει παρατηρήσει και ο κλάδος εμπορίας κρέατος. Όσο δεν μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο θα βλέπουμε μεγάλους περιορισμούς στην κατανάλωση. Είναι δυνατόν το 2022 να υπάρχουν καταναλωτές που δεν μπορούν να αγοράσουν κρέας;

Σχεδόν κάθε μήνα τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν το δίλλημα «πληρωμή λογαριασμού ρεύματος ή αγορά αγαθών». Και τα δύο μαζί είναι από δύσκολο έως αδύνατο πλέον να γίνουν. Κάπως έτσι αναμένεται και αύξηση του ιδιωτικού χρέους, καθώς αυτή η αδυναμία πληρωμής θα αποτυπωθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Να γιατί τονίζουμε ότι απαιτείται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Η μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών εκτιμώ ότι θα δώσει μία ανάσα στην αγορά, κάτι που θα είναι χρήσιμο και για τους πολίτες αλλά και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την κατάσταση των επιχειρήσεων που ανήκουν στη δύναμη του Επιμελητηρίου;

Όπως για το σύνολο των επιχειρήσεων έτσι και για τα μέλη μας, η κατάσταση είναι από πολύ δύσκολη έως επικίνδυνη. Αυτό φαίνεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και από την αγωνία για την «επόμενη μέρα».

Και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν το αδιέξοδο που υπάρχει. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη μεγάλη έρευνα της της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το 83,7% των ερωτηθέντων προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% περιορίζει την αγορά καταναλωτικών προϊόντων και το 66,4% μειώνει τις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δυσκολεύονται πολύ ή αρκετά να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις, όπως η αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι το 66,5% δηλώνει απαισιοδοξία για το μέλλον, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας στο επόμενο διάστημα. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ένα πράγμα. Υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου. Και επειδή η οικονομία είναι μία αλυσίδα, όταν χαμηλώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ακολουθεί και αυτό των επιχειρήσεων. Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι άμεσα εξαρτώμενες από την οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών. Υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα; Θα στηριχθούν και οι επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει; Οι ΜμΕ κινδυνεύουν.

Ποιος είναι ο ρόλος σας ως ΕΕΑ για τη στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Ο θεσμικός μας ρόλος είναι να είμαστε σύμβουλοι της Πολιτείας και υπηρετούμε αυτό τον ρόλο με συνέπεια. Δεν αρκούμαστε όμως στο τυπικό σκέλος. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πρωτοστατεί στη στήριξη του επιχειρείν και αυτό αποδεικνύεται από τις στοχευμένες δράσεις του. Είμαστε το Επιμελητήριο που έχει ψηφιοποιήσει εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες του, κάτι που λειτουργεί υπέρ των μελών μας. Η εξυπηρέτηση τους είναι άμεση, ενώ συνεχώς αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας. Και ο λόγος είναι απλός. Αν θέλουμε να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον συνολικά για την οικονομία μας και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Και η σημαντικότερη όλων είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Τίποτα πλέον δεν είναι όπως χθες. Όλα αλλάζουν γύρω μας με απίστευτη ταχύτητα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και την περίοδο της πανδημίας. Εκμεταλλευόμαστε λοιπόν όλα τα «όπλα» που μας δίνει η τεχνολογία, με μοναδικό γνώμονα την ενίσχυση των μελών μας. Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Ε.Ε.Α. είναι η δυνατότητα που δίνουμε στα μέλη μας να αποκτήσουν δωρεάν το δικό τους e-shop και τη δική τους ιστοσελίδα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχει ανατρέψει πλήρως της κατάσταση στην αγορά. Όποιος δεν προχωρήσει σε τέτοιους είδους αναβαθμίσεις κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο. Εμείς λοιπόν όχι μόνο προτρέπουμε τα μέλη μας να εξελιχθούν τεχνολογικά αλλά τους προσφέρουμε και τα κατάλληλα εφόδια.

Και βέβαια συνεχίζουμε να παρέχουμε και πολλές άλλες υπηρεσίες που τους είναι απαραίτητες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους. Για παράδειγμα, έχουμε μία κορυφαία ομάδα ειδικών σε θέματα νομικά, φορολογικά, εργατικά, που παρέχουν συμβουλές. Υλοποιούμε επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα, διοργανώνουμε ενημερωτικές ημερίδες με την συμμετοχή υπουργών ώστε να ακούγονται απευθείας στην κυβέρνηση τα θέματα που θέτουμε. Με τη δυνατότητα παρέμβασης που έχουμε δεν συμμετέχουμε απλώς στις εξελίξεις αλλά σε μεγάλο βαθμό τις καθορίζουμε. Πρόκειται για δράσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μπορούν να βελτιώσουν το υφιστάμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. Το μόνο που θέλουμε είναι η κυβέρνηση να σταθεί συνεπής στις δεσμεύσεις της και να είναι δίπλα στις ΜμΕ αυτό το κρίσιμο διάστημα. Εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει το Ε.Ε.Α. για την στήριξη κοινωνίας και επιχειρήσεων και παράλληλαα εφαρμοστούν μέτρα όπως οι 120 δόσεις για την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών των επιχειρήσεων, ενισχυθεί η ρευστότητα τους μέσω ειδικών προγραμμάτων και στηριχθούν στο σύνολο τους μέσω των κοινοτικών κονδυλίων όπως του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, τότε θεωρώ σίγουρο ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί. Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρήστε δεδομένο ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα πολλά και δυσβάσταχτα βάρη που ήδη έχουν.