tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “ΠΑΡΟΝ”: Πανευρωπαϊκή η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (02/06/2024).


Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και τον Economist, το 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Χαιρέτισαν, επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή υπουργών, υποψήφιων ευρωβουλευτών, ευρωπαίων αξιωματούχων, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και μελών της επιχειρηματικής και επιμελητηριακής κοινότητας.
Στόχευση του ΕΕΑ ήταν να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη σπουδαιότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, παρουσιάστηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις πολιτικών δυνάμεων και φορέων και το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι απαιτούνται πολιτικές που θα δίνουν προοπτικές ανάπτυξης και στις μικρότερες επιχειρήσεις. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη –το 93%– είναι επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους. Αυτήν τη στιγμή, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 22 εκατομμύρια πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δίνουν καθημερινά μάχη να παραμείνουν βιώσιμες, παρέχουν θέσεις εργασίας και έχουν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη των οικονομιών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ αυτών είναι και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές ΜμΕ. Κρίνουμε, λοιπόν, ότι είναι απόλυτη ανάγκη να διαμορφώσει η επόμενη ηγεσία της ΕΕ μια ολιστική προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διασφαλίζοντας ότι κάθε νομοθέτημα θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες αυτού του μεγέθους των επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερα και στην ομιλία μου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αναμένουμε την ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο να στηριχθούν ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση καινοτομιών, στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση. Επίσης, ζητάμε περισσότερες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και για την απλούστευση του ρυθμιστικού και διοικητικού περιβάλλοντος. Απαιτούνται πολιτικές για την ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς και της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής.  Χρειαζόμαστε στοχευμένα προγράμματα για την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων, ώστε να μην κινδυνεύσουν από τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση.
Είναι η στιγμή που η ΕΕ πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη βαρύτητα που υποτίθεται ότι δίνει στη μικρομεσαία επιχείρηση. Κάτι που αποτελεί ευκαιρία και για τις ελληνικές ΜμΕ.