tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “ΠΑΡΟΝ”: Τα στοιχεία της έρευνας του Ε.Ε.Α. δείχνουν ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα στήριξης

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (12/12/2022).


Η έρευνα που διεξήγαγε η Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας δείχνει περίτρανα ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια νέα οικονομική κρίση. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και το επιπλέον βάρος που επωμίζονται οι δανειολήπτες εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, γίνεται εύκολα αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος, η αύξηση του κόστους διαβίωσης και τα πάρα πολύ υψηλά λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων προκαλούν ασφυκτικές πιέσεις σε όλο τον κοινωνικό ιστό. Και όπως προκύπτει και από την έρευνα, παρατείνουν το κλίμα απαισιοδοξίας και ανησυχίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα προβληματίζεται έντονα για το κόστος της ενέργειας, ενώ το 37% για το κόστος βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα.

Την ίδια ώρα, το 49% δηλώνει ότι ανησυχει για το εργασιακό του μέλλον, ενώ στους αυτοαπασχολούμενους το ποσοστό ανεβαίνει στο 54%. Η μείωση της κατανάλωσης είναι δεδομένη, καθώς οι πολίτες περικόπτουν ό,τι μπορούν, ενώ σχετικά με τα μέτρα κατά της ακρίβειας το 48% θεωρεί ότι κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Ακόμα όμως και το 51% που απαντά ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση εκτιμά ότι δεν είναι αρκετά.

Τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν τη θέση του ΕΕΑ για την ανάγκη δημιουργίας αναχώματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση.

Ειδικότερα όσον αφορά τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων, σημαντική ανάσα θα δώσει η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου των χρεών που έχουν προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις. Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστεί η άσκηση πίεσης προς τις τράπεζες έτσι ώστε να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων, να καταργηθούν οι υπερβολικές χρεώσεις συναλλαγών, να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των πραγματικά αδύναμων αλλά και να ενισχυθεί επιτέλους η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η πρόσβαση σε εργαλεία χρηματοδότησης και η υπαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να αυξηθούν οι προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξής τους.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, είναι ξεκάθαρο ότι για την ώρα πορευόμαστε μόνοι μας, καθώς η ΕΕ καθυστερεί χαρακτηριστικά να λάβει αποφάσεις για τη στήριξη των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οπότε θεωρώ ότι είναι η στιγμή να δούμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, γιατί τα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα δεν μπορούν να ισχύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όπως εκτιμούν παράγοντες και της πολιτικής και της αγοράς, η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό. Άρα, πρέπει να υπάρξει καλύτερη οχύρωση και μεγαλύτερη στήριξη τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις της χώρας.