tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο περιοδικό “EPSILON”: Πολλά ερωτήματα ζητούν ξεκάθαρες και υπεύθυνες απαντήσεις

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο περιοδικό “EPSILON”.


Η προεκλογική περίοδος στη χώρα έχει ξεκινήσει. Οι εθνικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν σε ένα περιβάλλον υψηλών προκλήσεων και αβεβαιότητας στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία. Το σκηνικό ανάκαμψης που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μετά την πανδημία, άλλαξε δραματικά πριν από ένα χρόνο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι πληθωριστικές πιέσεις και η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τα νοικοκυριά και τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων. Η διαχείριση της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει μέχρι σήμερα κατώτερη των περιστάσεων και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν αναγκαστεί να διαθέτουν μέχρι σήμερα τεράστια δημοσιονομικά πακέτα, για τη στήριξη των οικονομιών τους. Παρ’ όλα αυτά κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αντίθετα οι επιθετικές πολιτικές κρατικής ενίσχυσης που εφαρμόζουν ορισμένα κράτη – μέλη, δημιουργούν ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των επιχειρήσεων χωρών με περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες, όπως η Ελλάδα.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις πασχίζουν να κρατηθούν στα πόδια τους, αλλά και να βρουν το βηματισμό που θα τις οδηγήσει στην επόμενη μέρα.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι ως τώρα καλύτερες, σε σχέση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων σε όρους αγοραστικής αξίας το 2024 θα είναι χαμηλότερο κατά 32% από το μέσο όρο της Ε.Ε. – 27. Η χώρα παραμένει στην προτελευταία θέση της Ε.Ε. όσον αφορά την παραγωγικότητα της οικονομίας της και – παρά την αύξηση των εξαγωγών – το ισοζύγιο αγαθών εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό, παρουσιάζοντας μάλιστα επιδείνωση το 2022, εξαιτίας της αύξησης της αξίας των εισαγωγών και των καυσίμων. Η ανεργία έχει μειωθεί, ωστόσο το ποσοστό της Ελλάδας παραμένει υπερδιπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. Επίσης, παρά την αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας, οι ροές προς τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παραμένουν σταθερά αρνητικές.

Εντός του 2023 οι πιέσεις στην πραγματική οικονομία εντείνονται. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ ξεθυμαίνει η ανάγκη για ψυχαγωγία και κατανάλωση μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία. Η χαμηλότερη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στις εξαγωγές και η άνοδος των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη αβεβαιότητα, είναι πιθανόν να αποθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα.

Τα δύσκολα παραμένουν μπροστά μας. Χρειάζεται να δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις μιας ακόμη κρίσης, να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Απέναντι σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αναμένουν από τα κόμματα μια δημιουργική προγραμματική αντιπαράθεση, η οποία θα αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου. Αναμένουν ξεκάθαρες προτάσεις και δεσμεύσεις για το τι θα πράξει κάθε κόμμα, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για να στηριχθεί η κοινωνία. Για το πώς θα αποκτήσει δύναμη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ώστε να βρεθεί στην αιχμή και όχι στο περιθώριο του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Αναμένουμε προτάσεις για νέα εργαλεία και πολιτικές στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, για την ανασυγκρότηση του τομέα της μεταποίησης, για τη βελτίωση των υπηρεσιών της τουριστικής βιομηχανίας, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη διαχείριση των οφειλών που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, για τη μείωση του κόστους της ενέργειας ιδιαίτερα για ενεργοβόρους κλάδους.

Αναμένουμε προτάσεις για το πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους θα οδηγήσει σε λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερες υπηρεσίες, πώς θα αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα επαρκή χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, πώς θα ενισχυθεί το ΕΣΥ και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της περίθαλψης για όλους. Αναμένουμε προτάσεις για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, για την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας, για τη στήριξη των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τη μείωση των έμμεσων φόρων, που είναι σήμερα από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που ζητούν ξεκάθαρες και υπεύθυνες απαντήσεις. Ο δρόμος για την ενδυνάμωση της οικονομίας και της κοινωνίας είναι μακρύς και δύσκολος. Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες, ούτε μαγικές λύσεις. Τα κόμματα οφείλουν να προτείνουν και οι πολίτες να αποφασίσουν.