tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Ποντίκι”: Άμεσες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (2/1/2023).


Αυτή την εποχή βλέπουμε, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, ένα πλήθος παροχών από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από παροχές «μιας χρήσης», όπως το εφάπαξ βοήθημα 250 ευρώ από ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ, τα 600 ευρώ σε ένστολους, τις επιδοτήσεις σε αγρότες, το διπλάσιο ΚΕΑ, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, τη 1,5 δόση επιδόματος τέκνων, μέχρι και τις πιο μόνιμες αυξήσεις κατά 7,75% στις συντάξεις και στον κατώτατο μισθό, στον οποίο ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ποσοστό.

Μέχρι και έκτακτο επίδομα Πάσχα φαίνεται ότι θα ανακοινωθεί προσεχώς…

Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τις τελευταίες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαιώνει για την κατάκτηση και της επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επενδυτική βαθμίδα, εφόσον κατακτηθεί, θα αποτελέσει μια εξαιρετική είδηση για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς θα οδηγήσει νέα, υψηλότερου επιπέδου, διεθνή επενδυτικά κεφάλαια να εισρεύσουν στην εγχώρια αγορά.

Ωστόσο αυτή είναι μια προοπτική που αφορά το μέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα μέτρα, επιδοματικής κυρίως φιλοσοφίας, δίνουν ενδεχομένως μία (προσωρινή) ανάσα στα μη προνομιούχα νοικοκυριά, αλλά δεν λύνουν το βασικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Που αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από τις αναρίθμητες θέσεις εργασίας που χάνονται καθημερινά εξαιτίας των «λουκέτων» που αναγκάζονται να βάζουν όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα λόγω της πρωτόγνωρης ακρίβειας που έχουν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων σε λογαριασμούς ενέργειας, πρώτες ύλες και μεταφορικά έξοδα, ενώ πολύ πρόσφατα πληροφορήθηκαν ότι από φέτος θα πρέπει να πληρώνουν και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κατά περίπου 10%, στο ύψος δηλαδή που έκλεισε ο πληθωρισμός για το 2022.

Έτσι λοιπόν κρίνεται απολύτως απαραίτητο σε αυτή τη φάση, με δεδομένους τους κινδύνους επιβίωσης που προκαλούν για τους μικρομεσαίους οι πρόσφατες κρίσεις, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεσες παρεμβάσεις ώστε:

● Να διαμορφωθεί μια νέα ρύθμιση με πολύ περισσότερες δόσεις για το σύνολο των χρεών κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες σε ότι αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

● Να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, τόσο μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, όσο και άμεσης δανειοδότησης με λογικά επιτόκια.

Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες κινήσεις στήριξης και «αποσυμπίεσης» των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αν δεν το κάνει αμέσως, τότε τα σημερινά «λουκέτα» μπορεί πολύ σύντομα να μετατραπούν σε έναν καταιγιστικό «χείμαρρο» που θα συμπαρασύρει μαζί του όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Και τότε καμιά παροχή και κανένα επίδομα δεν θα έχει τη δύναμη να σταματήσει την καταστροφή…