tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Ποντίκι”: Η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εγγυάται την ενίσχυση της απασχόλησης

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (15/12/2022).


Οι μέρες καταβολής των εορταστικών επιδομάτων πλησιάζουν και, δυστυχώς, πολύς κόσμος τις προσμένει με αγωνία καθώς αποτελούν το μόνο στήριγμά του για να καταφέρει να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινα τα φετινά Χριστούγεννα.

Για να μπορέσει δηλαδή να κάνει ένα δώρο στα αγαπημένα του πρόσωπα, να ζεστάνει και να στολίσει λίγο το σπίτι του, να καλύψει βασικές υποχρεώσεις, ακόμα και να γεμίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του με τα παραδοσιακά εδέσματα, όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Ελπίζουμε από καρδιάς να είναι η τελευταία φορά που ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας χρειάζεται τα επιδόματα για να περάσει, έστω οριακά, τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Κρίσιμο ρόλο σε αυτό θα παίξει, αναμφισβήτητα, το κατά πόσο η κυβέρνηση θα θέσει ως βασική προτεραιότητα για τη χρονιά που έρχεται τη στήριξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι ΜμΕ εξακολουθούν να αποτελούν τον μεγαλύτερο συλλογικό εργοδότη της χώρας και η υποστήριξή τους θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αν θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική αύξησή τους.
Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι η χώρα μας υστερεί ακόμη δραματικά στους δείκτες απασχόλησης έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρά τη μείωση της ανεργίας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι μόνο με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οι πολίτες θα μπορούν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και όχι στη διάθεση της εκάστοτε κυβέρνησης να ασκήσει την όποια επιδοματική πολιτική.

Για να μπορέσουν όμως οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν πρόσθετες θέσεις θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Και ο βασικότερος άξονας για την βιωσιμότητά τους, αυτή τη στιγμή, δεν είναι άλλος από το να έχουν τη δυνατότητα να μην «πνίγονται» στα χρέη.

Δηλαδή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους κατά τρόπο ώστε να διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την κάλυψη των μηνιαίων υποχρεώσεων προς προμηθευτές, συνεργάτες και εργαζόμενους και με τα όποια έσοδα προκύπτουν να μπορούν να αναπτύξουν σε έναν βαθμό, μικρό ή μεγάλο, τη δραστηριότητά τους.
Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα φέρει μία τέτοια ρύθμιση χρεών, καθώς είναι κάτι που θα ενισχύσει και τη δική της προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής. Με ρυθμισμένες οφειλές θα μειωθεί και η ανάγκη των κάθε λογής «κουπονιών» κι επιδομάτων