tuv-iso-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “ΠΟΝΤΙΚΙ”: Ήρθε η ώρα των 120 δόσεων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (17/11/2022).


Αναγκαία για την επιβίωση των μικρομεσαίων η ρύθμιση του συνόλου των χρεών

Για έκρηξη των κόκκινων δανείων προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος

Την άμεση ανάγκη να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία αναμένεται νέα εκτόξευση των κόκκινων δανείων στη χώρα μας, εξαιτίας όχι μόνο της ακρίβειας, που ροκανίζει όσο ποτέ άλλοτε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και του «ράλι» των επιτοκίων, που «φουσκώνει» σε επίπεδα πλέον μη διαχειρίσιμα τις  δόσεις που πλήρωναν μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Όταν δηλαδή, εδώ και πολύ καιρό, οι περισσότερες επιχειρήσεις, είτε μικρές είτε μεγαλύτερες, κυριολεκτικά «ασθμαίνουν» προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που δημιούργησαν οι δύο διαδοχικές κρίσεις, οικονομική και υγειονομική, θα είναι αδύνατον για τις περισσότερες να καταφέρουν να επιβιώσουν από μία τρίτη συνεχόμενη κρίση, που φαίνεται ότι έρχεται λόγω των ακραίων πληθωριστικών πιέσεων και της κατακόρυφης αύξησης στο κόστος του χρήματος.

Πρόκειται πραγματικά για ένα θανατηφόρο κοκτέιλ πίεσης που ήδη δέχονται οι περισσότεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά και που φαίνεται ότι θα ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες, όπως προειδοποιεί και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξάλλου αποτελεί ισχυρό «καμπανάκι» κινδύνου από μόνο του το γεγονός ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες, δηλαδή ένα βήμα πριν χαρακτηριστούν κόκκινα, αυξήθηκαν κατά 25% από 4 δισ. σε 5 δισ. ευρώ, μια αύξηση που οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση, στα επιχειρηματικά δάνεια.

Η αγορά έχει μπει σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, που, αν δεν ληφθούν άμεσα και στοχευμένα μέτρα, θα οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα, ίσως τελικά πολύ πριν μπει «για τα καλά» ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται.

Και επειδή, όπως πολύ καλά γνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση, οι «νεκροί» δεν μπορούν να πληρώσουν, θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της το συντομότερο στην κατεύθυνση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης «ελάφρυνσης» των μηνιαίων υποχρεώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει τη «φόρμουλα» εξηγώντας στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι ίδιοι το καθεστώς των δόσεων δεν ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που εδώ και σχεδόν μία δεκαπενταετία αντιμετωπίζει η ελληνική πραγματικότητα και αγορά.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία ευνοϊκή ρύθμιση των υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, γιατί όχι και σε νοικοκυριά, η οποία θα προβλέπει την αποπληρωμή του συνόλου των χρεών τους σε 120 δόσεις, κάτι που πιστεύουμε ότι θα δώσει σημαντική ανάσα σε όλους.

Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ήδη βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν την επίσημη έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου, που όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς εκπροσωπούν μέχρι και το 60% του τζίρου σε κρίσιμους κλάδους, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο.

Είναι βέβαιο πως μία τέτοια ρύθμιση θα είχε ιδιαίτερα θετική απήχηση σε όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς, και ιδιαίτερα από τους μικρότερους έως και τους μεσαίους επιχειρηματίες, που εξακολουθούν να αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας…