tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Ποντίκι”: Ισχυρή πολιτική βούληση για στήριξη των μικρομεσαίων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (25/5/2023).


Οι Έλληνες «μίλησαν» με την ψήφο τους δίνοντας μία μεγάλη πρωτιά στο κυβερνών κόμμα και ξεκαθαρίζοντας σε μεγάλο βαθμό το εγχώριο πολιτικό σκηνικό στην κατεύθυνση του τι μπορούμε να περιμένουμε ενόψει και των επόμενων εκλογών, που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Η προοπτική να γίνουν ταχύτερα οι επόμενες εκλογές και να οδηγήσουν τη χώρα σε μία σταθερή κυβέρνηση ήταν σίγουρα ένα από τα πρωταρχικά προεκλογικά ζητούμενα της αγοράς.

Για να έχει όμως και πραγματικό αντίκρισμα αυτή η προοπτική, θα πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τα σοβαρότερα προβλήματα, σε σημείο να απειλείται σοβαρά ακόμα και η επιβίωσή τους.

Προβλήματα όπως η έλλειψη ρευστότητας, η ακρίβεια, η υπερχρέωση των επιχειρήσεων χρειάζονται ισχυρή πολιτική βούληση από μία σταθερή κυβέρνηση που θα τα θέσει ως προτεραιότητα από την επόμενη κιόλας μέρα διακυβέρνησης.

Επίσης, πολύ σημαντικό θέμα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι και η στήριξη των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς και ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας, για να μη επαναληφθούν απαράδεκτα φαινόμενα όπως το να μένουν φτωχές μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, υπέργηροι και βαριά άρρωστοι άνθρωποι, ΑμΕΑ κ.λπ. στον δρόμο για να βγάζουν κάποια funds παράλογα υπερκέρδη.

Και μην ξεχνάμε ότι, καθώς έχουμε πλέον ξεπεράσει τον σκόπελο της πανδημίας, διάστημα κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε χαλαρώσει τη χρηματοπιστωτική της πολιτική, η ελληνική οικονομία θα κληθεί ξανά να πιάσει συγκεκριμένους και πιο αυστηρούς στόχους για τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, τώρα που θα «σφίξει» ξανά η στρόφιγγα της εξωτερικής χρηματοδότησης, η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό πλάνο ανάπτυξης που θα εφαρμοστεί με συνέπεια και συμπεριλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις, δίνοντας μάλιστα προτεραιότητα στις μικρομεσαίες καθώς αντικειμενικά βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τους μεγάλους ομίλους.

Αν δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων, είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τρομακτικά δύσκολη ή ίσως και ακατόρθωτη.