tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Ποντίκι”: Πρακτικά ανεφάρμοστη η νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (21/12/2022).


Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και αγοράς η κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει το μέτρο της αυτόματης προσαύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του πληθωρισμού σε επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες από 1.1.2023.

Την ώρα, δηλαδή, που εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας περιμένουν τα χριστουγεννιάτικα επιδόματα μήπως και καταφέρουν να βγάλουν τα Χριστούγεννα και ενώ η μεγάλη πλειονότητα των μικρομεσαίων δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να επιβιώσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να επιβάλει μία πολύ σημαντική επιβάρυνση σε ένα ακόμα πάγιο έξοδο, το οποίο μάλιστα κανένας επαγγελματίας, ό,τι και να κάνει, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο όχι μόνο να το αποφύγει, αλλά ούτε καν να το περιορίσει.

Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος 4670/2020, από την 1.1.2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία ασφάλισης – κύριας, επικουρικής και εφάπαξ – θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Εφόσον λοιπόν επιβεβαιωθούν οι περισσότερες προβλέψεις που θέλουν τον μέσο πληθωρισμό του 2022 να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 10%, αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι και οι εισφορές θα πρέπει να αυξηθούν κατά το ίδιο ποσοστό από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Αυτό, πρακτικά, μεταφράζεται σε αύξηση της ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς, για την κύρια ασφάλιση, κατά 21 ευρώ και από τα 210 ευρώ που είναι σήμερα να πηγαίνει στα 231 ευρώ, ενώ η εισφορά της υψηλότερης κατηγορίας από τα 566 ευρώ να αυξάνεται κατά 56,6 ευρώ, στα 622,6 ευρώ.

Πρόκειται δηλαδή για ακόμα μία επιβάρυνση εκατοντάδων ευρώ ετησίως – από 252 έως 679 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία, που αφορά κυριολεκτικά όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, στη χειρότερη δυνατή συγκυρία που θα μπορούσε ποτέ να επιβληθεί.

Κι όλα αυτά με το ύψος των οφειλών αλλά και τον αριθμό των οφειλετών προς τον ΕΦΚΑ να είναι ήδη σημαντικά αυξημένοι το τελευταίο διάστημα, καθώς οι περισσότεροι δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υφιστάμενες εισφορές.

Πώς λοιπόν θα καταφέρουν οι ίδιοι οφειλέτες που σήμερα παλεύουν – και πολλοί δεν καταφέρνουν – να ανταποκριθούν στο σημερινό ύψος των εισφορών να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερο κόστος ασφάλισης από τον επόμενο μήνα;

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση θα οδηγήσει μαθηματικά σε περαιτέρω διεύρυνση της λίστας των επαγγελματιών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τακτικές ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αλλά και στις ρυθμισμένες οφειλές τους.

Επομένως είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι διαμορφούμενες συνθήκες στην ελληνική αγορά καθιστούν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη πρακτικά ανεφάρμοστη.

Αν κάτι χρειάζονται, αυτή τη στιγμή, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες είναι μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών και όχι αύξηση, σε συνδυασμό με μία σειρά από μέτρα ουσιαστικής στήριξης έναντι της ακρίβειας, όπως για παράδειγμα μία νέα ρύθμιση αποπληρωμής χρεών και, γιατί όχι, και το «κούρεμα» σε υπερβολικές οφειλές που καθιστούν το μέλλον των επιχειρήσεων μη βιώσιμο.