tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Ποντίκι”: Θετική κατεύθυνση, αλλά και έλλειψη τόλμης

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (23/2/2023).


Η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται, έστω και αργά, το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, εδώ και πολύ καιρό, δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα και αποφάσισε να τους δώσει μία ανάσα με τη ρύθμιση των οφειλών σε 36, 72 και 120 δόσεις.

Η κίνηση αυτή δικαιώνει, επί της ουσίας, τις πάγιες θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο ζητούσε επιτακτικά και με κάθε τρόπο την προστασία επαγγελματιών και επιχειρήσεων από την ακραία επίθεση χρέους που δέχονται εδώ και ενάμιση τουλάχιστον χρόνο εξαιτίας της πρωτοφανούς ενεργειακής και γενικότερης ακρίβειας, αλλά και της κάθετης αύξησης του κόστους δανεισμού τους.

Σίγουρα η δυνατότητα που δίνει η κυβέρνηση σε χιλιάδες μικρομεσαίους να ρυθμίσουν τα χρέη τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και, αν μη τι άλλο, αποτελεί μία παραδοχή από την πλευρά της για την προβληματική κατάσταση της αγοράς και την αδυναμία της πλειονότητας των μικρομεσαίων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε μία έλλειψη τόλμης από το οικονομικό επιτελείο στην εξειδίκευση των μέτρων, καθώς:

● Θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο για τους οφειλέτες και ειδικότερα στα κριτήρια που τέθηκαν σχετικά με την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις οφειλετών που δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν τις απαιτούμενες δόσεις.

● Επίσης στο θέμα της νέας ρύθμισης των 36 έως 72 δόσεων δεν συμπεριλαμβάνεται το δύσκολο διάστημα της πανδημίας και, δεδομένης της ανοδικής πορείας των επιτοκίων, το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί. Δηλαδή όσοι είχαν δημιουργήσει χρέη εκείνη την περίοδο θα πρέπει να τα έχουν ρυθμίσει για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Γενικότερα διαφαίνεται μία διστακτικότητα στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν καλλιεργηθεί υψηλότερες προσδοκίες στην αγορά. Μία νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις για το σύνολο των οφειλών κάποιου είναι βέβαιο ότι θα βοηθούσε περισσότερο στον αγώνα των επιχειρήσεων για επιβίωση.

Ανάγκη αύξησης των εισοδημάτων

Παρ’ όλα αυτά, στις θετικές κινήσεις πρέπει να συμπεριληφθεί και η έκτακτη ενίσχυση έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75%. Κι αυτό επειδή αναμένεται να τονώσει κάπως την ιδιαίτερα πιεσμένη κατανάλωση του τελευταίου χρονικού διαστήματος στην εγχώρια οικονομία.

Όμως, πέρα από τις συντάξεις, υπάρχει μεγάλη ανάγκη αύξησης του εισοδήματος σε όλες τις κατηγορίες πολιτών καθώς δεν υπάρχει κανείς που να μην βλέπει καθημερινά την αγοραστική του δύναμη να εξανεμίζεται εξαιτίας των πρωτοφανών πληθωριστικών πιέσεων του τελευταίου έτους.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτό το «τσουνάμι» ανατιμήσεων και μάλιστα σε δαπάνες τελείως ανελαστικές, όπως τα καύσιμα, τα βασικά είδη διατροφής και οι πάγιοι οικιακοί λογαριασμοί. Αντίστοιχα σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στηριχθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επειδή όμως ως πολίτες, πέρα από εργαζόμενοι, επαγγελματίες ή επιχειρηματίες, οφείλουμε να είμαστε πρωτίστως άνθρωποι και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία των ασθενέστερων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, πρέπει να υπάρξει άμεσα ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Την καλούμε λοιπόν να προχωρήσει σε «πάγωμά» τους και ταυτόχρονα να ξεκινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Είναι ανεπίτρεπτο να δούμε σπίτια ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση να βγαίνουν «στο σφυρί» για να εξασφαλίσουν κέρδη κάποια funds.