tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στον ΑΝΤ1 προς Χρ. Σταϊκούρα: Δεν υπάρχει μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μια σειρά από κρίσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητήματα, για τα οποία απαιτείται να ληφθεί άμεσα μέριμνα, έθεσε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής “Πρόσωπο με πρόσωπο” με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1, την Πέμπτη 30/3/2023, όπου ήταν επίσης καλεσμένοι η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ‘Εφη Αχτσιόγλου, και ο τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. στάθηκε στη βελτιωμένη μεν, μη ικανοποιητική δε, πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, στον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, καθώς και στις συσσωρευμένες οφειλές.

Ειδικά για τον Εξωδικαστικό επισήμανε: “Όντως ο Εξωδικαστικός πηγαίνει καλύτερα. Καλύτερα όμως σημαίνει ότι από 450.000 που μπορούν δυνητικά να ενταχθούν, έχουν ενταχθεί 4.000”, ενώ εξήγησε ότι οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να κάτσουν στο τραπέζι, κάνουν επιλογή των πελατών και “αυτό υπονομεύει τον Εξωδικαστικό που θα μπορούσε να δώσει λύσεις”.

Σε ό,τι αφορά τις κλειστές “κάνουλες” των τραπεζών προς τους μικρομεσαίους ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε πως μόλις 50.000 από τις συνολικά 850.000 επιχειρήσεις της χώρας έλαβαν κάποιας μορφής δανεισμό το 2022, ενώ υπογράμμισε και το ζήτημα των πολύ υψηλών επιτοκίων, προσθέτοντας ότι τα κέρδη των τραπεζών το 2022 άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. προερχόταν από τις ενδιάμεσες χρεώσεις.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. χαρακτήρισε ως “μεγάλο όπλο των επιχειρήσεων” το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ωστόσο ότι μένει εκτός της κρίσιμης αυτής χρηματοδότησης ένα μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, “δυνητικά μπορεί να μπει μόλις το 3,8% των επιχειρήσεων της χώρας”, ενώ μετέφερε πρόσφατη αναφορά του Υποδιοικητή της ΤτΕ, σύμφωνα με την οποία 112 επιχειρήσεις έχουν λάβει 1 δισ. 700 εκατ. με επιτόκιο 0,7%, δλδ 15 εκατ. κάθε επιχείρηση μεσοσταθμικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χατζηθεοδοσίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα στην οικονομία, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο λίγες πολυεθνικές να ελέγχουν κάθε κλάδο της οικονομίας.

Μιλώντας για την πολύ δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ακρίβειας, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ το 2022, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 24η θέση, αλλά και στοιχεία άλλης έρευνας της Eurostat από τα οποία προκύπτει πως οι Έλληνες δαπανούν το 50% του εισοδήματος τους για να αγοράσουν αγαθά πρώτης ανάγκης ενώ οι Γάλλοι ή οι Γερμανοί το 19%.

“Όταν το διαθέσιμο εισόδημα τελειώνει στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα και στο ενοίκιο, πως θα μπορέσει ένα νοικοκυριό να κάνει αγορές από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, πχ. την ένδυση και την υπόδηση”, διερωτήθηκε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Τόνισε, ακόμη, ότι έπειτα από 14 χρόνια κρίσης το ιδιωτικό χρέος, που ανερχόταν πριν από 3 χρόνια σε 245 δισ. έχει φτάσει κοντά στα 290 δισ., εκτιμώντας ότι το 30 – 40 % των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις οφειλές του αν δεν στηριχθεί.

Σχολιάζοντας, τέλος, την αναβίωση των 72 και 120 δόσεων, διευκρίνισε ότι αφορά μόνο παλαιούς οφειλέτες που είχαν απωλέσει τις ρυθμίσεις τους,  ενώ στάθηκε επίσης στο ύψος των επιτοκίων, τα οποία παραμένουν υψηλά, καθώς στη νέα ρύθμιση για τα χρέη μετά την 1η/11/2021, για 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για τις 72 δόσεις φτάνει στο 5,87%.

 

Δείτε το βίντεο: