tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στον “Ελεύθερο Τύπο”: Μέτρα στήριξης

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” (24/12/2021).


Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας στη διάρκεια του 2021, οι επιχειρήσεις συνέχισαν να δίνουν μια μάχη επιβίωσης απέναντι στη μείωση τζίρου, στα προβλήματα ρευστότητας και τη συσσώρευση χρέους, που προκάλεσε η πανδημία. Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν, επιπλέον, το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στις μεταφορές, το οποίο επιβαρύνει σοβαρά το κόστος λειτουργίας τους και περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Οι συνθήκες αυτές επιβάλλουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, από την πλευρά της Πολιτείας, ιδιαίτερα για τους κλάδους που πλήττονται εντονότερα, όπως είναι το λιανεμπόριο και η εστίαση. Μεταξύ απαραίτητων παρεμβάσεων είναι η χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα, ο περιορισμός του ιδιωτικού χρέους, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, η ενίσχυση της ρευστότητας με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

Το 2022 μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα οδηγεί όχι μόνο σε ταχύρρυθμη, αλλά και περισσότερο ανθεκτική, βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που περνά, κατά κύριο λόγο, μέσα από την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ παρέχουν στη χώρα την ευκαιρία να κινηθεί ταχύτερα σε αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, για την πράσινη μετάβαση και την ενσωμάτωση της καινοτομίας, αλλά και προωθώντας την επιχειρηματική μεγέθυνση, μέσω της δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων.

Για να υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει κατ’ αρχήν να διασφαλιστεί ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν ουσιαστική πρόσβαση στις αναπτυξιακές δράσεις της νέας περιόδου, μέσα από προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες τους, αλλά και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ενημέρωσης και καθοδήγησης. Εξίσου σημαντικό ζητούμενο είναι η βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των ανισοτήτων που ισχύουν σήμερα σε βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Καθοριστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη μέρα, είναι και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, με στόχο την καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων. Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται συνένωση δυνάμεων της Πολιτείας, των κοινωνικών εταίρων και των επιχειρηματικών φορέων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με σύγχρονα αντικείμενα και αξιόπιστους μηχανισμούς διάγνωσης των αναγκών της αγοράς.

Τέλος, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Παρότι παραμένουν σημαντικές δυσκολίες στην αγορά, το νέο έτος ξεκινά με θετικές προοπτικές. Με τις κατάλληλες αποφάσεις στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας, με συνεκτικό σχεδιασμό και πίστη στις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2022 θα είναι μια πραγματικά καλύτερη χρονιά και η επιμελητηριακή κοινότητα θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας