tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο naftemporiki.gr: «Κλιματική αλλαγή – Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο άμεσα»

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ., στο naftemporiki.gr (28/7/2022). 


Το ετήσιο θλιβερό φαινόμενο των πυρκαγιών που κατακαίουν τη χώρα μας αποτελεί ακόμη μία ψηφίδα στο παζλ της καταστροφής που επιφέρει η κλιματική αλλαγή σε όλο τον πλανήτη, με βαθιές επιπτώσεις τόσο περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές.

Οι όποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα για μία παγκόσμια συστράτευση αντιμετώπισης του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής όπως η Συμφωνία των Παρισίων, αποδείχτηκαν μέχρι τώρα εύκολα θύματα των γεωπολιτικών συσχετισμών, όπως για παράδειγμα με την αποχώρηση των ΗΠΑ επί Τραμπ και στη συνέχεια με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ενεργειακό στραγγαλισμό της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο οποίος ανάγκασε πολλά κράτη στην επιστροφή σε μεθόδους παραγωγής «βρώμικης» ενέργειας όπως ο λιγνίτης.

Εκ των πραγμάτων τίθενται δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι αυτό της περιβαλλοντικής καταστροφής καθώς χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων ανεκτίμητης αξίας παραδίνονται στις φλόγες κάθε χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές για την άγρια ζωή η οποία εκτός από τον πληθυσμό της που δέχεται σοβαρά πλήγματα, χάνει παράλληλα και το ζωτικό χώρο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, το σπίτι της. Παράλληλα και οι άνθρωποι χάνουν τους πνεύμονες πρασίνου που προσφέρουν μία ανάσα δροσιάς βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αναστέλλουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πέρα ωστόσο από την περιβαλλοντική καταστροφή, προκύπτει και οικονομική. Εκτός από τις ζημιές σε περιουσίες, επιχειρήσεις και υποδομές, οι φωτιές προκαλούν συνολική υποβάθμιση και του φυσικού πλούτου της χώρας και του τουριστικού προϊόντος, μία εφιαλτική προοπτική για μία χώρα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Δυστυχώς ακόμη και μετά το τέλος ενός έντονου φαινομένου φυσικής καταστροφής οι επιπτώσεις γίνονται ορατές σε βάθος χρόνου, καθώς μετά την πυρκαγιά ακολουθούν οι πλημύρες, οι κατολισθήσεις, οι καύσωνες κοκ., δίνοντας τα χαρακτηριστικά ενός φαύλου κύκλο στο φαινόμενο.

Η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια, με διαφορετικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σε κάθε χώρα αλλά με ένα κοινό αποτέλεσμα για όλους. Την καταστροφή του πλανήτη και την υπονόμευση του μέλλοντος του ανθρώπινου είδους.

Μόνη λύση απέναντι σε αυτό μπορεί να είναι όχι μόνο η συνεργασία των κυβερνήσεων αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Αυτοί μπορούν ασκώντας πίεση και κάνοντας την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή καθημερινότητα, να δώσουν απάντηση σε ένα από τα πιο φλέγοντα προβλήματα της εποχής μας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το «παράθυρο» για παρεμβάσεις που θα έχουν νόημα κλείνει σύντομα και πως στη συνέχεια η πορεία θα είναι «μη αναστρέψιμη».

Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, πρέπει να δράσουμε άμεσα.