tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Ρεκλείτης: Η κρίση γεννάει μικρές επιχειρήσεις στην εστίαση

Όσοι χάνουν τη δουλειά τους θεωρούν ότι με την ίδρυση ενός καφέ, ή ενός σνακ μπαρ, επανέρχονται γρήγορα στην απασχόληση

«Όσοι χάνουν τη δουλειά τους θεωρούν ότι με την ίδρυση ενός καφέ, ή ενός σνακ μπαρ, επανέρχονται γρήγορα στην απασχόληση και εκτιμούν ότι θα κερδίσουν και χρήματα», λέει με δηλώσεις του στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Ρεκλείτης.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον Χρήστο Κολώνα  της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» στις 23 Νοεμβρίου, ανέφερε κόμη ότι:

 «Ψάχνουν και για ένα πόστο κοντά σε νοσοκομείο, σχολείο σε κάποια κεντρική πιάτσα, ώστε το εγχείρημά τους να είναι σίγουρο». Ο ίδιος προσθέτει ότι και «το κόστος είναι χαμηλότερο. Μπορεί κάποιος να ανοίξει μία επιχείρηση εστίασης με πολύ φθηνό ενοίκιο, λόγω της κρίσης, αλλά να χρησιμοποιήσει και μεταχειρισμένα σκεύη ή και έπιπλα.

Από τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών προκύπτει επίσης μία μαζική άνοδος του ανοίγματος των επιχειρήσεων στον χώρο των επισιτιστικών επαγγελμάτων. Το 2012 κατεγράφησαν 1.710 εγγραφές με 1.422 διαγραφές. Το 2009 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 1.456 και 964. Στο φετινό εννιάμηνο τα ανοίγματα ήταν 1.402 και τα κλεισίματα 1.333. Οπως εξηγεί ο κ. Ρεκλείτης, ο μεγάλος αριθμός των διαγραφών και εγγραφών έχει να κάνει και με τις μετατροπές των μορφών των επιχειρήσεων. Πολλές Ο.Ε. ή Ε.Ε. μετατρέπονται σε ατομικές, οικογενειακές, για να γλιτώνουν φόρους, ενώ δεν κρατάνε και απασχολούμενους».

 

Το ρεπορτάζ

 

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Η κρίση γέμισε τις πόλεις με επιχειρήσεις εστίασης

 

Στην εύκολη και στη φθηνότερη λύση του καφενείου, του τυροπιτάδικου, του σουβλατζίδικου ή του ουζερί καταφεύγουν, τα χρόνια της ύφεσης, οι άνεργοι προκειμένου να βρουν ξανά απασχόληση και μάλιστα από τη θέση του αφεντικού πια…

 

Ετσι εξηγούνται οι ρυθμοί της ραγδαίας αύξησης του ανοίγματος επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης, των καφέ, καθώς και των πρόχειρων γευμάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος».

 

Σε μία χώρα όπου η ύφεση τρέχει… για έξι χρόνια και η ανεργία καλπάζει, όσοι χάνουν τη δουλειά τους βρίσκουν ξανά απασχόληση στη γρήγορη και χαμηλού κόστους, αν και ρηχή, επιχειρηματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που τηρεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ότι ο αριθμός των εταιρειών εστίασης που άνοιξαν στη χώρα το 10μηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 53% σε σχέση με το 2011.

 

Έφτασαν στα 2.836 από 1.853 που ήταν πριν από δύο χρόνια. Οι «λήξεις», δηλαδή οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, ήταν 73 το 2013 και 398 το 2011.

Στοιχεία
 

Ανά είδος επιχείρησης ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει ανοίξει είναι εκείνος της κατηγορίας «σουβλατζίδικα με σερβίρισμα» και ακολουθούν τα «σνακ μπαρ με σερβίρισμα».

 

Με εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης 93% καταγράφονται οι «συστάσεις» εταιρειών «ουζερί, τσιπουράδικου με σερβίρισμα», ενώ πάλι στη διετία κατά 81% ανέβηκαν τα ανοίγματα «καφεζαχαροπλαστείων με σερβίρισμα».

 

Η έκρηξη των ιδρύσεων νέων επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης και των καφέ αποδίδεται, σύμφωνα με δηλώσεις στο «Εθνος» του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννη Ρεκλείτη, «στη διέξοδο που αναζητούν οι άνεργοι προκειμένου να βρουν ξανά δουλειά».

 

Αλλά και η αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, μιλώντας στο «Έθνος», τονίζει ότι «ο κλάδος της εστίασης είναι ένας χώρος που βοηθάει όσους χάνουν τη δουλειά τους και ιδίως τώρα στην κρίση». Αλλά και από τα στοιχεία των αδειοδοτήσεων του Δήμου Αθηναίων προκύπτει μεγάλη αύξηση κατά 42% του αριθμού των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που ανοίγουν.

Αδειες
 

Η αρμόδια αντιδήμαρχος τα παρουσιάζει στο «Εθνος»: «Το 2009 είχαν εκδοθεί άδειες για 850 εστιατόρια, καφέ, σνακ μπαρ κλπ., το 2011 αυτός ο αριθμός έπεσε στα 762 και όταν πια βάθυνε κι άλλο η κρίση το 2012, οι άδειες εκτινάχθηκαν στα 1.160. Για το εννιάμηνο του 2013 οι αδειοδοτήσεις είναι στις 1.200, πριν κλείσει ο χρόνος».

 

Σύμφωνα με την κ. Κοντοσταθάκου, κίνητρο για το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης είναι «οι μειώσεις που κάναμε το 2013 και το 2012 στα τέλη χρήσης των πεζοδρομίων, των πλατειών από τα καταστήματα που έχουν τραπεζάκια.

Οι μειώσεις θα συνεχιστούν και στο 2014 και αυτές κυμαίνονται από το 10% έως και το 50%, ανάλογα με την περιοχή».

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας