tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Ρεκλείτης: όχι σε δήθεν αντικειμενικά κριτήρια -video-

Αν τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια θεσπιστούν με τρόπο που θα φέρουν σε πιο δύσκολη θέση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε είμαστε σαφώς αντίθετοι

  • Εκδόθηκε απόφαση για τα τεκμήρια εισοδήματος
  •  

Εκδόθηκε τελικά η απόφαση για τον «αντικειμενικό» τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζονται οι έλεγχοι ώστε να προσδιορίζεται το φορολογητέο (πραγματικό) εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων στα οποία υπάγονται και οι ατομικοί επιχειρηματίες.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι αφορά τις τεχνικές ανάλυσης ρευστότητας (source and application of funds method), της καθαρής θέσης (net worth method) και των τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά (bank deposits and cash expenditure method).

 

Δήλωση του Γιάννη Ρεκλείτη: Όχι σε δήθεν αντικειμενικά κριτήρια

Οι μικρομεσαίοι δεν είναι αντίθετοι με την εμφάνιση των πραγματικών εισοδημάτων αλλά εκφράζουν φόβους ότι αυτό το σύστημα μπορεί στο τέλος να αποβεί ένα σύστημα καταλογισμού πλασματικών εισοδημάτων όπως συνέβη και με τα αντικειμενικά κριτήρια του 1994. Δεν διαφωνούν με τη σύλληψη της φοροδιαφυγής αλλά επισημαίνουν πάντα τον κίνδυνο να λειτουργήσουν περισσότερο ως εισπρακτικά μέτρα παρά ως αντικειμενική εκτίμηση του εισοδήματος.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Ρεκλείτης σε δηλώσεις του στην κάμερα του www.eea.gr, σχετικά με την επιβολή νέων κριτήριων ελέγχου του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρηματιών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Το ΕΕΑ συμφωνεί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης από την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνεί με την επιβολή δήθεν αντικειμενικών κριτηρίων γιατί φοβόμαστε ότι αυτή η προσπάθεια θα καταλήξει και πάλι να πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια της φορολογίας.

Αν λοιπόν τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια θεσπιστούν με τέτοιο τρόπο που θα φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε είμαστε σαφώς αντίθετοι. Δεν ξεχνάμε άλλωστε και την προηγούμενη εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων το 1994 τα οποία δεν λειτούργησαν και αναγκάστηκαν να τα «μαζέψουν» διότι δεν ήταν αντικειμενικά».

Δείτε τη δήλωση του Γ. Ρεκλείτη

 

 

 

Τα κριτήρια

Όπως αναφέρεται στη απόφαση, οι νέες τεχνικές εφαρμόζονται στη διαδικασία του τακτικού ελέγχου για τον προσδιορισμό του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος στις περιπτώσεις που:

υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία),
πραγματοποιούνται δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά ή και οικογενειακά),
υπάρχουν βάσιμες υποψίες ή πληροφορίες ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν

Οι έλεγχοι θα γίνονται σε πάσης φύσεως εισοδήματα και δαπάνες του φορολογούμενου (καταθέσεις, περιουσιακά στοιχεία, τιμαλφή κτλ).
Κατά την τεχνική αυτή δημιουργείται ο «Πίνακας Ενεργητικού και Παθητικού» για όλα τα ελεγχόμενα έτη με έτος βάσης το αμέσως προηγούμενο από το πρώτο ελεγχόμενο έτος.
Στο Ενεργητικό περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά την έναρξη και λήξη εκάστου έτους. Στο Παθητικό περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες Υποχρεώσεις.

Η διαφορά Ενεργητικού-Παθητικού αποτελεί την Καθαρή Θέση εκάστου έτους. Από την καθαρή Θέση λήξης κάθε διαχειριστικής περιόδου αφαιρείται η καθαρή θέση έναρξης.

Το βάρος της απόδειξης για τις διαφορές δηλουμένου και τεκμαρτού εισοδήματος που καταλογίζει η εφορία τη φέρει ο φορολογούμενος.

Οι προκύπτουσες διαφορές θεωρούνται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογούνται υπόκεινται σε φορολόγηση.

Αναλυτικά η απόφαση εδώ