- 20/11/2014
Γ. Ρεκλείτης: Θεσμοθετείται το δίκαιο του ισχυρού;
ετεροβαρείς και άδικες ρυθμίσεις για πολίτες, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στη διεκδίκηση του δικαίου τους, έναντι των τραπεζών και του κράτους
Αποδυναμώνονται δικαιώματα πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών στη δικαστική διεκδίκηση του δικαίου τους έναντι των τραπεζών, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, όπου με την παρουσία εκπροσώπων των οργανώσεων του δικαστικού σώματος, δικηγορικών συλλόγων και οργανώσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναλύθηκαν οι νέες διατάξεις. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι υποβαθμίζεται η διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης ενώ οι πολίτες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, χάνουν δικαιώματα διεκδίκησης του δικαίου με τις τράπεζες να ωφελούνται κατά προκλητικό τρόπο.
Για το θέμα αυτό, ο ΓΓ του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Με πρόσχημα την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης και της αποσυμφόρησης του όγκου εργασίας των δικαστηρίων, η κυβέρνηση προχωράει σε ετεροβαρείς και άδικες ρυθμίσεις για πολίτες, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στη διεκδίκηση του δικαίου τους, έναντι των τραπεζών και του κράτους.
Αφαιρούνται δικαιώματα φυσικής παρουσίας και υπεράσπισης των δικαίων μας, μετατρέποντας τις φυσικές δικαστικές διαδικασίες σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δίνεται το δικαίωμα διεργασιών μακριά από την δημοσιότητα και την εξέταση μαρτύρων για πλείστες υποθέσεις και διαφορές για τις οποίες προσφεύγουμε.
Πολύ σωστά παρατήρησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχεται η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης και αναβαθμίζεται σε κυρίαρχο αποδεικτικό μέσο η ένορκη βεβαίωση, δηλαδή, «ενός μέσου το οποίο κατά την εκτίμηση όλων μας, θεωρείται το ολιγότερο αξιόπιστο. Η εξέταση του μάρτυρα ενώπιον του δικάζοντος δικαστή, αποτελεί το κλειδί για την εξεύρεση της αλήθειας και την ορθή επίλυση της διαφοράς». Πώς εμείς θα μπορέσουμε να βρούμε το δίκαιό μας όταν στερούμαστε της φυσικής παρουσίας ενώπιων του φυσικού μας δικαστή και της υπεράσπισης των υποθέσεών μας;
Όπως βεβαίωσαν οι δικαστές και οι δικηγόροι, από το νομοσχέδιο ωφελούνται μόνο οι Τράπεζες, ενώ καθιερώνεται το «δίκαιο του δυνατού»!
Από τις ρυθμίσεις που περιέχει το νομοσχέδιο σημειώνουμε ότι η αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμοί, κ.λπ.), εξυπηρετούν αποκλειστικά τις τράπεζες σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης όπως ακριβώς το διατύπωσε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Αλεξανδρής.
Επίσης, με την επαναφορά της επιβολής προσωρινής κράτησης κατά μικρομεσαίων επιχειρηματιών για εμπορικές απαιτήσεις, εκτός της σκληρότητας του μέτρου είναι και αμφίβολης απόδοσης και συμβατότητας με την έννοια του δικαίου που έχουμε σαν κοινωνία.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει έστω και την τελευταία ώρα να ακούσει τη φωνή των φορέων της δικαιοσύνης και των πολιτών. Διαφορετικά το Δίκαιο θα πληγεί σοβαρά και μαζί του θα πληγεί και η κοινωνία μας, σε μια περίοδο που έχουμε μεγάλη ανάγκη από την υπεράσπισή της έναντι των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων»