- 29/10/2019
Γ. Xατζηθεοδοσίου: «Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος της επιχειρηματικότητας»
«Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε το θετικό μομέντουμ, προκειμένου να γυρίσει σελίδα η οικονομία μας», δηλώνει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» της Ρόδου, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου και σημειώνει ότι «για να επιτευχθεί, χρειάζονται στοχευμένες κινήσεις από την κυβέρνηση και κυρίως ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με έμφαση στην στήριξη και αξιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων».
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αξιοποίησης των νέων μέσων της τεχνολογίας. «Έχουμε μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή. Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογική εξέλιξη και να επενδύσουμε ανάλογα», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η ασφάλιση της επιχείρησης» που συνδιοργάνωσαν προ ημερών στη Ρόδο, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την Ένωση Ξενοδόχων, ο κ. Χατζηθεοσοδίου τονίζει ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος της επιχειρηματικότητας.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Προέδρου του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου αναλυτικά:
• Κύριε Χατζηθεοδοσίου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο δηλώσατε ότι έχει βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά. Που οφείλεται αυτή η μεταστροφή του κλίματος και πώς αποτυπώνεται στην πράξη;
Όσοι ασχολούμαστε με την πραγματική οικονομία, είχαμε παρατηρήσει κάποια μικρά βήματα προόδου από την στιγμή που η χώρα βγήκε τυπικά από τα μνημόνια. Από τότε άρχισε να βελτιώνεται κάπως η ψυχολογία αλλά και να ανεβαίνουν –έστω και οριακά- κάποιοι οικονομικοί δείκτες. Ξέρετε, η ψυχολογία παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της αγοράς. Από εκεί και πέρα είχαμε ένα «πάγωμα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάτι που συμβαίνει πάντα πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Κάποιες κινήσεις που έγιναν αμέσως μετά, όπως η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς και οι εξαγγελλίες της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων , βοήθησαν αρκετά. Μετά από μία δεκαετή περίοδο κρίσης, με διαθρωτικές αλλαγές στην οικονομία που μείωσαν κατά πολύ το εισόδημα των πολιτών και κατ΄επέκταση την κίνηση στην αγορά λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης, υπήρξε ένα μικρό φως στην άκρη του τούνελ. Γεννήθηκε η ελπίδα ότι από εδώ και πέρα θα ξεκινήσει η ανοδική πορεία της οικονομίας μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν λύθηκαν τα προβλήματα, γι΄αυτό και βλέπουμε ότι στην πράξη δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, δεν είδαμε μία τέτοια αύξηση στους τζίρους των εμπόρων που να μας κάνει να πιστέψουμε ότι αφήσαμε πίσω μας την κρίση. Υπάρχει όμως ένα θετικό μομέντουμ που οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε, προκειμένου να γυρίσει σελίδα η οικονομία μας. Για να επιτευχθεί βέβαια αυτό, χρειάζονται στοχευμένες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και κυρίως ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με έμφαση στην στήριξη και αξιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων.
• Σε ποιους τομείς θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων; Ποια είναι τα αιτήματα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών; Ποια από τα εξαγγελθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα;
Σε τρία «μέτωπα» πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση, αν θέλει πραγματικά να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.
• Πρώτον, στη μείωση του ιδιωτικού χρέους. Σχετικές ρυθμίσεις υπάρχουν. Πρέπει όμως να συνεχιστούν ώστε να μπορέσει το σύνολο των επιχειρήσεων να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ταυτόχρονα να βρεθεί μία ρεαλιστική λύση στο μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που απειλούν τη βιωσιμότητα πάρα πολλών επιχειρήσεων αλλά και την κοινωνική συνοχή.
• Δεύτερον, να ενισχυθεί η ρευστότητα που τα τελευταία χρόνια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν επιχειρηματικές προσπάθειες. Και αυτό μπορεί να γίνει κυρίως μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ήδη έχει ξεκινήσει μία συζήτηση κυβέρνησης-τραπεζών προς αυτή την κατεύθυνση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
• Τρίτον και εξαιρετικά σημαντικό, το θέμα της μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις εξαγγελλίες της σχετικά με τις ελαφρύνσεις σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά το επιχειρείν στην Ελλάδα. Παράλληλα ελπίζουμε στην υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, κάτι αναγκαίο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Πρέπει να γίνει σε όλους μας κατανοητό ότι μόνο μέσα από την επιτυχημένη πορεία των επιχειρήσεων μπορεί να παραχθεί πλούτος. Και μόνο μέσα από επιχειρηματικές δράσεις θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το βασικό λοιπόν είναι να σταθεί συνεπής η κυβέρνηση στην δέσμευση της για εφαρμογή πολιτικών που θα είναι φιλικότερες προς την επιχειρηματικότητα. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, να είστε βέβαιοι ότι θα δούμε άμεσα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μας.
• Ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που …αντιστέκεται στην Ελλάδα της κρίσης κατακτώντας κάθε φορά νέα ρεκόρ. Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο κλάδος ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη άλλων κλάδων και να καταστεί επί της ουσίας η βαριά βιομηχανία της χώρας;
Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, ο ελληνικός τουρισμός κράτησε ψηλά την σημαία της επιχειρηματικότητας και προσέφερε πάρα πολλά στη χώρα. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εστιάζει σε επιχειρήσεις τέτοιου είδους. Βασικό μέλημα και της Πολιτείας αλλά και των επαγγελματιών του χώρου, πρέπει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η χώρα μας δεν είναι πανέμορφη μόνο το καλοκαίρι. Και τους υπόλοιπους μήνες μπορεί να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Από την άλλη χρειάζονται στρατηγικές συμμαχίες έναντι των ανταγωνιστών. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με συντονισμένες ενέργειες «έφερε» πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα και γνώρισε στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα την Alibaba, αυτόν τον κινέζο γίγαντα. Μέσω της πλατφόρμας που έχει για τον τουρισμό και της συνεργασίας που μπορούν να αναπτύξουν μαζί της οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, μπορούμε να δούμε σημαντική αύξηση των κινέζων επισκεπτών στη χώρα μας. Το βέβαιο είναι ότι ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας. Για παράδειγμα, αν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού αποφασίσουν να προμηθεύονται πολλά από τα είδη που χρειάζονται, από τον Έλληνα αγρότη ή βιοτέχνη, τότε σχηματίζεται μία αλυσίδα με ισχυρούς κρίκους. Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε και να εξελίξουμε το τουριστικό προϊόν.
• Στη Ρόδο ο τουρισμός αποτελεί… μονοκαλλιέργεια. Η πτώχευση του Thomas Cook προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς στην τουριστική αγορά. Η ιδιωτική ασφάλιση πώς μπορεί να προστατεύσει τις τουριστικές επιχειρήσεις;
Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος της επιχειρηματικότητας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν θα τύχει κάποιο απρόοπτο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την όποια δραστηριότητα του. Αν έχει φροντίσει να ασφαλιστεί, τότε έχει στη διάθεση του πολλά περισσότερα «όπλα» για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες. Για παράδειγμα, οι φυσικές καταστροφές. Δηλαδή φωτιές, πλημμύρες κλπ. Η εμπειρία μας στο Μάτι κατέδειξε με τραγικό τρόπο και την ανάγκη ιδιωτικής ασφάλισης. Όσοι επαγγελματίες είχαν προνοήσει για αυτήν, κέρδισαν χρόνο στην προσπάθεια επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να συνδράμει όπως θα ήθελαν πολλοί. Η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει. Το μέλλον βρίσκεται στην σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και αν θέλουμε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα προόδου, ας δούμε με προσοχή όλα τα δεδομένα και να μην οχυρωνόμαστε πίσω από παρωχημένες νοοτροπίες και ιδεοληπτικές εμμονές. Όλος ο κόσμος αλλάζει. Δεν μπορούμε εμείς να μένουμε πίσω.
• ’Εχετε επισημάνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και αξιοποίησης των νέων μέσων της τεχνολογίας. Πόσο ώριμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και πώς μπορούν τελικά να επωφεληθούν από την τεχνολογία;
Δεν μπορώ να ξέρω πόσο ώριμες είναι. Αυτό που μπορώ να πω όμως με βεβαιότητα είναι ότι αν χάσουν χρόνο και δεν προσαρμοσθούν έγκαιρα στις νέες απαιτήσεις, τότε κινδυνεύουν να χάσουν και το τρένο της ανάπτυξης. Έχουμε μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή. Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογική εξέλιξη και να επενδύσουμε ανάλογα. Είμαι πραγματικά υπερήφανος γιατί εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, βλέποντας έγκαιρα την πορεία των εξελίξεων, προχωρήσαμε στην πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τα μέλη μας, ενώ συνεχώς εμπλουτίζουμε αυτές τις υπηρεσίες προκειμένου να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα εφόδια στον επαγγελματία και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Τέλος η γραφειοκρατία, η αναμονή, η υποχρεωτική φυσική παρουσία. Αφού όλα μπορούν να γίνονται μέσω διαδικτύου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να εμμένουμε σε παλαιές χρονοβόρες πρακτικές; Η ψηφιακή υπογραφή, τα ηλεκτρονικά μαγαζιά, είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα για το πως πρέπει να πορευτούμε όλοι από εδώ και πέρα. Και κρίνω θετικά την πρόθεση της κυβέρνησης να επενδύσει στην ψηφιοποίηση και μέσω αυτής να αναβαθμίσει και το ελληνικό δημόσιο.