tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού

Συνέντευξη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα THESSNEWS.

Συνέντευξη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα THESSNEWS και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη, όπως δημοσιεύθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017: 
Ποιος είναι σήμερα ο ρόλος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών;

Πάντα τα Επιμελητήρια είχαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας της χώρας, ως οι φορείς που προάσπιζαν τα δικαιώματα των μελών τους και λειτουργούσαν συμβουλευτικά προς την Πολιτεία. Εξαιτίας της κρίσης και με δεδομένο ότι τα μέλη μας προσεγγίζουν τις 200.000, το ΕΕΑ έχει πλέον αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες με μοναδικό γνώμονα τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια και παθογένειες που κρατούν καθηλωμένη την οικονομία μας και τις επιχειρήσεις μας σε ομηρία.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη σας;

Μέσα σε αυτή την κατάσταση εμφανίζονται συνεχώς νέα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση. Κοινή συνισταμένη, η τραγική εικόνα της αγοράς που έχει ως αποτέλεσμα και εξαιρετικά σοβαρά οικονομικά προβλήματα για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. Όμως το σημαντικότερο όλων κατά τη γνώμη μου, είναι η απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού. Τουλάχιστον έως τώρα, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πλάνο δράσης που θα δώσει έμπνευση, κίνητρα και τελικά δικαίωμα στην ελπίδα. Αυτό ακριβώς επισημαίνουμε προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και με τις πολλαπλές μας δράσεις αναδεικνύουμε την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, ώστε να ξεφύγουμε επιτέλους από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Τι αποκομίσατε από την πρόσφατη συνάντηση που είχατε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου;

Θεωρώ ότι ο Υπουργός έχει πειστεί για την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας ως αντίδοτο στην ύφεση που ταλανίζει την οικονομία και γενικότερα τη χώρα. Θέλω να ελπίζω ότι οι απαραίτητες κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος. Μόνο μέσα από την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων μπορεί να βγει η χώρα από το τούνελ της κρίσης και από την εσωστρέφεια στην οποία είναι βυθισμένη όλα αυτά τα χρόνια.

Πιστεύετε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς ή θα συνεχίσει να διαιωνίζεται αυτή η αβεβαιότητα; Και τι συνέπειες έχει;

Όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση, τόσο περισσότερο κινδυνεύει η οικονομία μας. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να έχουν ξεκινήσει και πάλι τα σενάρια για Grexit. Επενδύσεις δεν υπάρχουν, κανείς δεν λαμβάνει επιχειρηματικά ρίσκα, η ανεργία καλπάζει και οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες είναι σε απόγνωση εξαιτίας των αυξανόμενων υποχρεώσεων. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα και σε συνδυασμό με ορισμένες απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία μας. Στην αγορά δεν κινείται τίποτα, κάτι που είμαι βέβαιος ότι θα το έχουν διαπιστώσει και οι συνάδελφοι όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά στο φορολογικό-ασφαλιστικό, είναι λαιμητόμος;

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και μία άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι υποχρεώσεις γίνονται «βουνό» για έναν συνεπή επαγγελματία. Και σε αυτό τον τομέα πρέπει να αλλάξουν πολλά, με μία συγκεκριμένη στόχευση. Την επιβίωση όσων περισσοτέρων επιχειρήσεων είναι εφικτό. Άρα πρέπει να εστιάσουμε στον εξορθολογισμό του ύψους των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων με στόχευση να δίνουν πολλοί από λίγα ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή των υποχρεώσεων, στο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και κυρίως στο πως θα αναπτυχθεί η αγορά. Γιατί εάν υπάρχουν έσοδα, μπορεί να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Αν όχι, από ποιον να ζητήσεις και τι να πάρεις.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στις σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα;
 

Καμία χώρα στον κόσμο δεν αναπτύχθηκε οικονομικά χωρίς να έχει ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Το σοβαρότερο πρόβλημα λοιπόν των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ότι δεν αισθάνονται δίπλα τους τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όχι μόνο δεν υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδύσεις, αλλά οι απαιτήσεις των τραπεζών είναι τόσες πολλές που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν σήμερα επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μία από τις βασικές προτεραιότητες λοιπόν της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ισχυροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος, η άρση των τραπεζικών περιορισμών και η επιστροφή στην κανονικότητα, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να διαδραματίσουν τον ρόλο που πρέπει να έχουν σε μία ελεύθερη οικονομία. Αυτόν του συμμάχου της επιχειρηματικής κοινότητας, προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης. 

Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια;
 

Το θέμα της διαχείρησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εξαιρετικά σοβαρό και αποτελεί από μόνο του ένα χρόνιο πρόβλημα των ανθρώπων της αγοράς. Υποτίθεται ότι με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα βρεθεί μία λύση, κάτι που ελπίζουμε να γίνει τελικά. Όσο όμως δεν προχωρά η κυβέρνηση σε μία ολοκληρωμένη δράση, τόσο ο βραχνάς των «κόκκινων δανείων» θα απειλεί την συνέχιη της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. Το ουσιαστικό είναι να διαπιστωθεί με αντικειμενικά κριτήρια, ποια από τα δάνεια αυτά αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές και ποια έφτασαν σε σημείο να μην εξυπηρετούνται εξαιτίας των συνεπειών της κρίσης. Είναι άδικο να αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν μέσω μίας ρύθμισης. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω και την ανάγκη εφαρμογής της 2ης Ευκαιρίας για όσες επιχειρήσεις έφτασαν σε αδιέξοδο, εξαιτίας και μόνο της πρωτοφανούς κρίσης και χώρις κανένα δόλο. Το ΕΕΑ έχει εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσει να το κάνει, προκειμένου να μην οδηγηθούν στον Καιάδα όσοι μπορούν να εξυγιανθούν, προστατεύοντας έτσι και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μπορεί να αναπτυχθεί μία μικρομεσαία επιχείρηση με τα σημερινά δεδομένα;
 

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, το βασικό ζητούμενο σήμερα για τα περισσότερα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και ειδικά των μικρομεσαίων, είναι απλώς και μόνο η επιβίωση τους. Όμως η οικονομική ανάκαμψη έρχεται μόνο με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ακριβώς σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι, πολιτικές δυνάμεις, φορείς, επαγγελματίες. Στη δημιουργία κινήτρων ανάπτυξης των επιχειρήσεων που  θα συμπαρασύρουν και όλη την οικονομία μας.

Γενικώς σηκώνετε στις πλάτες σας τα βάρη των μικρομεσαίων;
 

Υποχρέωση όλων μας είναι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ώστε να ξεπεράσουμε μια για πάντα την τραγική κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Εγώ ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αισθάνομαι ότι οφείλω απέναντι στους μικρομεσαίους και συνολικά προς τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, να κινητοποιήσω όλες τις δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και βλέπω με χαρά ότι υπάρχουν προοπτικές σύμπνοιας και συνεργασίας με άλλα Επιμελητήρια και φορείς, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Ενωμένοι μπορούμε πολλά, διαιρεμένοι τίποτα.

Μπορείτε να προβλέψετε το μέλλον της οικονομίας και τελικά της ίδιας της χώρας;
 

Γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω ότι είναι εφικτό να έρθουν καλύτερες μέρες. Αρκεί να διδαχθούμε από τα λάθη που κάναμε ως κοινωνία και ως άτομα και να θέσουμε τις βάσεις για μία άλλη στρατηγική. Οπότε ή δρούμε και προχωράμε ή συνεχίζουμε τη φαγωμάρα και την εσωστρέφεια και καθόμαστε να κάνουμε τους παρατηρητές στην καταστροφή της χώρας. Όλα εξαρτώνται από τις επιλογές μας.
 

Το ενδεχόμενο εκλογών θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα;

Σε αυτή τη χρονική στιγμή δε νομίζω ότι το πρόβλημα μας είναι οι εκλογές. Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι απαιτήσεις των δανειστών θα συνεχιστούν, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει επιτέλους συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και να αφήσουμε στην άκρη τις έριδες και τις λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος.