tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Ν”: Η αγορά περιμένει εφαρμογή των ελαφρύνσεων

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική"

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική" της 13ης Σεπτεμβρίου 2018.


Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να ακούσουμε σε ΔΕΘ από το στόμα του Πρωθυπουργού ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις. Αυτό ως γεγονός σαφώς και κρίνεται θετικό, καθώς δεν αποτελεί μυστικό ότι με το ύψος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν σήμερα για τις επιχειρήσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για αναπτυξιακή προοπτική.
Για εμάς, τους ανθρώπους της αγοράς, είναι επιβεβλημένες οι βελτιωτικές κινήσεις και στο θέμα της φορολόγησης και του υπολογισμού των εισφορών και είναι κάτι που ζητάμε εδώ και χρόνια καθώς μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει πιθανότητα βιωσιμότητας για την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων. Προβληματίζει βέβαια το γεγονός ότι πρόκειται για μέτρα με ορίζοντα ετών. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε τη σταδιακή εφαρμογή τους, με την ελπίδα ότι μέχρι να έχουμε απτά αποτελέσματα των όποιων αλλαγών οι επιχειρήσεις μας θα έχουν αντέξει στις πιέσεις. Μόνον για ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους ακούσαμε μέτρα με άμεση ισχύ και αυτό προκαλεί κάποια ανάμεικτα συναισθήματα. Ο διαχωρισμός δεν ευνοεί την αλλαγή πορείας που έχει ανάγκη ο τόπος και σε τελική ανάλυση εκτιμώ ότι θα πρέπει να δοθεί το βάρος που της αναλογεί στην στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Δεν μπορούμε να έχουμε προσδοκίες ανάκαμψης, με τις επιχειρήσεις μας στο σημείο που είναι σήμερα.
Επίσης προκύπτει και το εύλογο ερώτημα αν αυτές οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι πλήρως κοστολογημένες και υπολογισμένες μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Πραγματικά θα είναι τραγικό να ανακοινώνεται κάτι που μπορεί να δώσει μία «ανάσα» και να αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι προκειμένου να εφαρμοστεί η όποια μείωση βαρών θα πρέπει να αυξηθεί κάτι άλλο για να μη χαθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, η οικονομία μας δεν αντέχει κανένα πισωγύρισμα. Η ψυχολογία της αγοράς παραμένει εύθραστη και πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψην τους και οι κυβερνώντες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχουμε ανάγκη από αλήθειες και ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Βρισκόμαστε μετά από πάρα πολύ καιρό σε ένα σημείο που το restart της ελληνικής οικονομίας μοιάζει πιο εφικτό από ποτέ. Δεν πρέπει ούτε να ρισκάρουμε, ούτε και να επαναπαυθούμε. Θέλουμε έργα και όχι λόγια, τα οποία πολλές φορές ακούγονται για να ικανοποιηθούν κομματικά ακροατήρια και να συσπειρωθούν πολιτικές δυνάμεις.
Επειδή εμείς στο ΕΕΑ δεν ανήκουμε σε κανέναν κομματικό μηχανισμό και πρωτίστως μας ενδιαφέρει η προστασία των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισημαίνουμε έγκαιρα ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην συνολική ανάταξη των δυνάμεων που θα είναι σε θέση να βοηθήσουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Και αυτές είναι η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η πρωτογενής παραγωγή, ο τουρισμός, οι επενδύσεις. Άρα οι φοροελαφρύνσεις δεν μπορεί να αποτελέσουν πανάκεια, καθώς απαιτούνται και άλλες στοχευμένες κινήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ελπίζω η κυβέρνηση να το έχει κατανοήσει και να προχωρήσει έγκαιρα στις αλλαγές που είναι αναγκαίες. Αν ούτε και τώρα, που τυπικά έχουμε απαλλαγεί από το βάρος των μνημονίων, δεν κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τα εμπρός, τότε χάνουμε οριστικά το τρένο της ανάπτυξης. Και αυτό πρέπει να το λάβουν όλοι υπόψιν τους.