tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Θολό τοπίο παντού

"Πώς να απαντήσει το Επιμελητήριο στους επαγγελματίες και τις ΜμΕ για το ασφαλιστικό όταν χρειάζεται να βγουν 129 εγκύκλιοι και δεν έχουν βγει;"

Την ανάγκη δραστικών αλλαγών προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στην εκπομπή «BLUESKY ECONOMY» της 26ης Ιανουαρίου 2017 και τον Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι "με τα σημερινά δεδομένα η ανάκαμψη στην οικονομία θα κάνει 5-6 χρόνια να έρθει, αν δεν γίνουν δραστικές αλλαγές".

Η δραστικότερη απ’ όλες, όπως τόνισε, είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, διερωτώμενος: "Ποιος θα επενδύσει είτε από τη χώρα μας είτε απ’ έξω όσο το περιβάλλον είναι αυτό που είναι;".

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το ασφαλιστικό, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά: "Πώς να απαντήσει το Επιμελητήριο στους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όταν χρειάζεται να βγουν 129 εγκύκλιοι και δεν έχουν βγει;".

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ υπογράμμισε ότι "το τοπίο πρέπει να ξεκαθαριστεί" και επισήμανε ότι "δεν μπορείς να έχεις ανάκαμψη στην οικονομία με τόσο θολό τοπίο παντού".

Θετικά μηνύματα από τις επαφές του ΕΕΑ στις Βρυξέλλες

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης ο κ. Χατζηθεοδοσίου μίλησε για τα θετικά μηνύματα των επαφών που είχε η πρόσφατη αποστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο εξ αυτών ήταν, όπως ανέφερε, ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, με τους οποίους είχε επαφές η αποστολή του ΕΕΑ, "κατάλαβαν ότι θα πρέπει να γίνει μια πρόταση το πακέτο Γιούνκερ να έρθει με έναν άλλο τρόπο στη χώρα και να είναι πιο προσιτό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούν να βρουν πηγές χρηματοδότησης από εκεί".

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξήγησε ότι "το πακέτο Γιούνκερ είναι ένα πολύ καλό πακέτο για τις βόρειες χώρες", αλλά "δεν μπορούν να το ακουμπήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα", καθώς για την ένταξη μιας επιχείρησης χρειάζεται αυτή να έχει κεφάλαιο 7,5 εκατ. κεφάλαιο.

Το δεύτερο ζήτημα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, "ήταν ότι πολλά προγράμματα πρέπει να προβλέψουν, και το ΕΕΑ είναι στην πρώτη γραμμή σε αυτό, ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μονόδρομος να μιλήσουμε για συνεργατικά δίκτυα, για clusters, γιατί η πολύ μεγάλη διασπορά δεν φέρνει αποτελέσματα, δεν μπορεί να γίνουν εξαγωγές".

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ