tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΓΣ της ΚΕΕΕ. Χρήζει διευκρινήσεων το νέο νομοθετικό πλαίσιο

στο νομοσχέδιο διατυπώνονται εναλλακτικές μορφές εγγραφής και εσόδων στα επιμελητήρια, οι οποίες χρήζουν διευκρινίσεων

Πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2014,  η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) στη φιλόξενη πόλη των Σερρών. Η ΓΣ κλήθηκε να ενημερωθεί και να εξετάσει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του επιμελητηριακού θεσμού, το οποίο παρουσίασε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γερ. Γιακουμάτος.

 

 

Κεντρικοί ομιλητές της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, επιπλέον, χαιρέτισαν o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή και ο  πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς. Τη Δ.Ε.Θ.-HELEXPO εκπροσώπησαν με ομιλίες τους ο πρόεδρος κ. Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης Ενώ, χαιρετισμούς στο δείπνο απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας. Τα θέματα του προϋπολογισμού της ΚΕΕ ανέλυσε με εισήγησή του ο Οικονομικός Επόπτης της ΚΕΕ κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ενώ το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ανέλυσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στυλιανός Μωραΐτης.

 

Το φλέγον θέμα της υποχρεωτικής εγγραφής και συνδρομής η κυβέρνηση δεν το έλυσε όπως επιθυμούσαν τα επιμελητήρια, αλλά στο νομοσχέδιο διατυπώνονται εναλλακτικές μορφές εγγραφής και εσόδων στα επιμελητήρια, οι οποίες χρήζουν διευκρινίσεων και ορθής διατύπωσης, πέρα από την καθαυτό αξιολόγηση της αποδοτικότητας ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο στηρίζεται η βιωσιμότητας του επιμελητηριακού θεσμού και η παραπέρα ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός στην παροχή υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.

 

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο ο ΓΓ του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλειτης, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του κατά πόσο τα σημεία που σήμερα παρουσιάστηκαν αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί μπορούν να απαντήσουν θετικά στο αίτημα των επιμελητηρίων για τη βιωσιμότητα, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους σε μια σύγχρονη μετά-κρίση οικονομία. Χρειάζεται, είπε, διευκρινήσεις, ανάλυση και εξειδίκευση των μέτρων παράλληλα με τον διάλογο ώστε να διασφαλιστεί από αστοχίες που θα δημιουργήσουν προβλήματα, για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την πραγματική διάσταση των προτεινόμεων ρυθμίσεων.»

 

Αξίζει εδώ να πούμε ότι, η φιλοξενία των συνέδρων από το Επιμελητήριο Σερρών ήταν άψογη και πλήρης, με αποτέλεσμα να ενθουσιαστούν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων, οι οποίοι, εκτός την άλλων, παραβρέθηκαν στη βράβευση απο το Επιμελητήριο Σερρών, της αρχαολόγου κας Αικ. Περιστέρη που προΐσταται της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ενώ επισκέφθηκαν και την αρχαία Αμφίπολη. Παράλληλα επισκέφθηκαν και το χωριό Πρώτη όπου και η οικία του Κωνσταντίνιου Καραμανλή. Όπως δήλωσε ο κ. Ρεκλειτης «αυτή τη φιλοξενία είμαστε υποχρεωμένοι εμείς από την Αθήνα, να βρούμε τρόπο να την ανταποδώσουμε»!

 

 

Κατά πληροφορίες, με βάση το νομοσχέδιο, καθιερώνεται η «αυτοδίκαιη» εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια με την εγγραφή τους το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και «αυτοδίκαιη» απόδοση εσόδων στα επιμελητήρια από την εγγραφή και  ΤΗΝ ετήσια συνδρομή στο ΓΕΜΗ.  

 

Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να συμμετέχω στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που εκπροσωπούν πάνω από 800.000 ελληνικές επιχειρήσεις και τα οποία συνενώνουν επιχειρηματίες όλων των κλάδων από κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Η σημασία του δικτύου των ελληνικών Επιμελητηρίων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της απασχόλησης και το 58% της προστιθέμενης αξίας της εθνικής μας οικονομίας.

Τα Επιμελητήρια έχουν ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο, καθώς λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και στην πολιτεία. Είστε οι θεσμικοί μας συνομιλητές σε μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα. Μεταφέρετε τις ιδέες, τις προτάσεις, αλλά και τις αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου. Είστε πολύτιμοι συνεργάτες στην προσπάθεια της πολιτείας να βελτιώσει τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Γιατί διαχρονικά, τα Επιμελητήρια προάγουν την επιχειρηματικότητα».

Στη μεγάλη προσπάθεια επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη  «τα Επιμελητήρια όλης της χώρας προσφέρουν πολύ μεγάλη βοήθεια. Είστε οι κατεξοχήν συμπαραστάτες στον κοινό μας αγώνα για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και από την πλευρά της κυβέρνησης θα έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή συμπαράσταση» κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός.

Για τα κρίσιμα θέματα του θεσμού ο κ. Γιακουμάτος στην παρουσίαση του νομοσχεδίου είπε μεταξύ άλλων:

  

Επιμελητήρια με κάτω από 5.000 εγγεγραμμένα μέλη και ζημιογόνο ισολογισμό θα κλείνουν μετά από σχετική Υπουργική Απόφαση.

 

Το θέμα των Επιμελητηρίων σαφώς και δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομική τους βιωσιμότητα. Αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει ευρεία διαβούλευση για το γενικότερο εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

  

Ενισχύεται η χρηματοδότηση των Επιμελητηρίων με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

 

– Έσοδα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Τα έσοδα από την αρχική καταχώριση (εγγραφή) των υπόχρεων στο ΓΕΜΗ και τα έσοδα για την διατήρηση της Μερίδας τους και για την καταχώριση οποιασδήποτε μεταβολής, αποτελούν πλέον τους πόρους των Επιμελητηρίων (εκτός από αυτά που καταβάλλονται στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή).

– Έσοδα από ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν τα μέλη για διάφορες υπηρεσίες που προσφέρονται από τα κατά τόπους Επιμελητήρια.

– Έσοδα από την εκπαίδευση, επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των μελών των Επιμελητηρίων ή των εργαζομένων τους.

– Έσοδα από διάφορες πιστοποιήσεις. Τα Επιμελητήρια μπορούν να προβαίνουν σε πιστοποιήσεις επαγγελμάτων, να χορηγούν πιστοποιητικά εγγραφής και καταγωγής για διάφορα προϊόντα και να πιστοποιούν τη λειτουργία μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων. 

– Έσοδα από πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ. Προβλέπεται ότι εάν η υπηρεσία ΓΕΜΗ που επιβάλει τα πρόστιμο ανήκει σε Επιμελητήριο, τότε τα έσοδα από τα πρόστιμα αυτά αποτελούν εν μέρει έσοδα του Επιμελητηρίου και εν μέρει έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Παράλληλα, ενισχύονται και οι αρμοδιότητες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες που ανταποδοτικά μπορούν να παρέχουν τα Επιμελητήρια. Για παράδειγμα θα μπορούν να επιτελούν διαιτησία επί εμπορικών θεμάτων. Να λειτουργούν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων στη σύνταξη και κατάθεση επενδυτικών προτάσεων σε κοινοτικά προγράμματα.

 

Τα Επιμελητήρια σε όλη τη χώρα είναι αυτά που θα αναλάβουν, εκτός των άλλων, να καταγράψουν κάθε τομέα της επιχειρηματικής δράσης, για να προτείνουν και τις βέλτιστες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα.

 

Εντός οκταημέρου θα πρέπει να υποβληθούν παρατηρήσεις τους προκειμένου μετά τη σχετική επεξεργασία να κατατεθεί στη Βουλή το γρηγορότερο δυνατό ώστε να γίνει νόμος του Κράτους.

 

Η  συνεργασία της πολιτείας με τα Επιμελητήρια, με ισχυρά και αποδοτικά Επιμελητήρια, αποτελεί μονόδρομο».

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε από την πλευρά του, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του στον θεσμό των Επιμελητηρίων, αναφέροντας ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται ήδη πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητάς των Επιμελητηρίων, την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρουν. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε σχέδιο για την ενεργό αμειβόμενη συμμετοχή των Επιμελητηρίων, στη διαχείριση προγραμμάτων των ΜΜΕ μέσω του ΕΦΕΠΑΕ, εκχωρώντας τους το 1% από τα έξοδα διαχείρισης, αλλά και την ανάγκη να προσφέρουν νέες διευρυμένες υπηρεσίες στο κοινό για την διάχυση και την ενημέρωση προγραμμάτων, τη συγκέντρωση δικαιολογητικών και τον έλεγχο τους  κατά την υποβολή των φακέλων. Παράλληλα και σύμφωνα με το υπό έκδοση Προεδρικό διάταγμα, δίδεται η δυνατότητα πια στα Επιμελητήρια ως αδειοδοτούσες αρχές , να χορηγούν άδειες εγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων, να εκδίδουν αποφάσεις χορήγησης προθεσμίας για μεταφορά ή τεχνική ανασυγκρότηση και να τις τροποποιούν ή να τις ανανεώνουν.

 

Το “παρών” στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, έδωσε και ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι" ο επιχειρηματικός κόσμος παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες των καιρών ξεπερνά τον εαυτό του βγαίνοντας δυναμικά μπροστά, αποδεικνύοντας πως μόνο με τη σκληρή δουλειά και την εξωστρέφεια και την επαγγελματική ευσυνειδησία μπορεί να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματα και να προχωρήσει μπροστά. Από τη μεριά του, το υπουργείο Εσωτερικών στέκεται αρωγός στις προσπάθειές σας και μέσω της υποστήριξης σε λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο των δήμων και των περιφερειών αποδεικνύει καθημερινά ότι το κράτος βρίσκεται κοντά σε καθέναν που έχει ανάγκη".