tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με βιώσιμη προοπτική στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Χατζηθεοδοσίου με τους επικεφαλής των «πράσινων» κομμάτων Ελλάδας και Κύπρου

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τους επικεφαλής των «πράσινων» κομμάτων Ελλάδας και Κύπρου, με βασικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης την πορεία της επιχειρηματικότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενημέρωσε για την κατάσταση στην αγορά και για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους Συμπρόεδρους των «Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ», κκ Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα και Δημήτρη Πολιτόπουλο, καθώς και τον Πρόεδρο του «Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Κύπρου» κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, οι οποίοι εκπροσωπούν όμορα κόμματα που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος.

Με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, και τον κ. Θεοπέμπτου αυτή της Κύπρου, αναζητήθηκαν ομοιότητες και διαφορές.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, κυρίως λόγω της ακρίβειας και της μείωσης της κατανάλωσης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότερα χρηματοδοτικά «εργαλεία» για την στήριξη των μικρομεσαίων, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο μέχρι στιγμής στηρίζονται κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της πράσινης μετάβασης και έγινε αναφορά σε μοντέλα πράσινης επιχειρηματικότητας σε Ευρώπη και εξωτερικό. Για παράδειγμα o κ. Θεοπέμπτου ανέφερε το μοντέλο της «πόλης των 12 λεπτών», όπου ουσιαστικά ορίζει ότι ο πολίτης σε απόσταση 12 λεπτών θα μπορεί να βρει τα πάντα, περιορίζοντας έτσι την ζημία του περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις, ενώ προάγει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επιτρέποντας την δημιουργία ενός δικτύου μικρών επιχειρήσεων με όριο συγκεκριμένα τετραγωνικά για κάθε μια από αυτές, δίνοντάς τους έτσι ουσιαστικό «χώρο» περιορίζοντας τις μεγάλες αλυσίδες στα όρια του αστικού ιστού. Περαιτέρω τονίστηκε από όλους ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, ευρύτερη συνεννόηση του πολιτικού κόσμου για τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν την ζωή των συμπολιτών μας και φυσικά με δεδομένους τους στόχους της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις συνέπειες αυτής που ήδη ζούμε στην καθημερινότητα μας, την δημιουργία ολιστικών και βιώσιμων λύσεων. Κα τα τρία μέρη συμφώνησαν στην διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας πάντα με στόχο την στήριξη της σύγχρονης μικρομεσαίας επιχείρησης.