Η ριζοσπαστική πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ρευστότητα

"Δημιουργία Επενδυτικού Κεφαλαίου (FUND) στο οποίο θα μεταφερθούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το δημόσιο με εγγύηση ακινήτων"

Αθήνα,   30/7/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η  ριζοσπαστική πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ρευστότητα στην αγορά. Απέναντι στα «ισοδύναμα μέτρα» που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή, προτείνουμε «αυτοδύναμες αναπτυξιακές ρυθμίσεις» που θα δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία :

– ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ( FUND) ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ –

  Άμεση εξόφληση του Δημοσίου και δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε 30 χρόνια.


  Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποιεί σήμερα την καινοτόμα και πλήρως επεξεργασμένη πρότασή του, η οποία μπορεί να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα παράσχει στο ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία την ευχέρεια να εισπράξουν άμεσα τα χρήματα που τους οφείλονται.

Η πρόταση :  Το Ε.Ε.Α. προτείνει τη δημιουργία ενός ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – “FUND” – , με κεφάλαια ιδιωτών από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, το οποίο με εγγύηση τα αναξιοποίητα έως σήμερα ακίνητα των επιχειρήσεων θα προσφέρει μετρητά στα ταμεία και στο Δημόσιο για τα χρέη των ιδιωτών που θα ενταχθούν, και θα λάβει πληρωμή σε διάστημα 30 ετών από τους ιδιώτες.

  Η πρόταση εδράζεται στην διαπιστωμένη και διευρυνόμενη αδυναμία των επιχειρήσεων να εξοφλήσουν σήμερα τα χρήματα που οφείλουν στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΕ, ακόμη και εντός των πλαισίων που θέτουν οι λεγόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής, που στην καλύτερη περίπτωση προβλέπουν 24 έως 48 δόσεις.

  Την ίδια στιγμή όμως αρκετοί ιδιώτες και επιχειρήσεις κατέχουν ακίνητα, τα οποία αδυνατούν, αν και το επιθυμούν, να τα εκποιήσουν για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους ή έστω σημαντικό μέρος αυτών.

  Στα πλαίσια των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης ενδεχομένως τα ακίνητα να δεσμευθούν από τους δανειστές και ίσως να γίνει και πλειστηριασμός ο οποίος μάλλον θα είναι άκαρπος ή θα πουληθεί το ακίνητο σε πολύ χαμηλό αντίτιμο (λόγω έλλειψης ζήτησης).

H Υλοποίηση : Το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει το συντονισμό του όλου εγχειρήματος,  στη βάση της ακόλουθης διαδικασίας :

  1.  Οι οφειλέτες θα δηλώσουν τα ακίνητα που θα προσφέρουν για εγγύηση για το δάνειο. Τα ακίνητα μπορεί να είναι των επιχειρήσεων ή τρίτων που θα δεχθούν να τα δώσουν ως εγγύηση
  2. Τα ακίνητα θα εκτιμηθούν στην εμπορική τους αξία σήμερα.
  3. Με βάση την αξία του ακινήτου θα εγκριθεί το δάνειο το οποίο δεν θα ξεπερνάει το 70% της αξίας που θα εκτιμηθεί το ακίνητο. Αν δηλαδή ένα ακίνητο που θα δοθεί για εγγύηση, εκτιμηθεί 100.000€, το δάνειο θα είναι 70.000€.
  4. Σε περίπτωση που ήδη το Δημόσιο ή τα Ταμεία έχουν κατάσχει το ακίνητο θα μεταφέρουν τα δικαιώματα στο επενδυτικό κεφάλαιο.
  5. Το επιτόκιο που το επενδυτικό κεφάλαιο θα χρεώνει στους οφειλέτες θα επιδιωχθεί να είναι το χαμηλότερο δυνατό. (H Ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).
  6. Για όσους ενταχθούν στην ρύθμιση αυτή θα ισχύσουν όλες οι απαλλαγές από ποινικές και άλλες κυρώσεις που και σήμερα ισχύουν για όσους κάνουν ρύθμιση χρεών.
  7. Ο οφειλέτης θα διατηρήσει το δικαίωμα της πρόωρης εξόφλησης χωρίς καμία ποινή. Θα διατηρήσει επίσης το δικαίωμα της πώλησης του ακινήτου σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εξόφληση του δανείου.

Τα οφέλη : Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο και τα Ταμεία θα εισπράξουν ΑΜΕΣΑ τα χρήματα που τους οφείλονται, τα οποία είναι αδύνατο να εισπράξουν υπό άλλες συνθήκες. Οι οφειλέτες (επιχειρήσεις) θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (30 χρόνια) και ο νέος δανειστής θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο με ακίνητα για κάλυψη του δανείου του.

  Η αποπληρωμή των οφειλών των επιχειρήσεων σε διάστημα 30 ετών θα ενισχύσει σημαντικά την ρευστότητά τους αφού θα μειώσει την μηνιαία δόση έναντι παλαιών οφειλών κατά ένα σημαντικό ποσοστό.

  Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι δραστηριότητα αφού θα λάβουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

  Όμως η ρευστότητα στην αγορά θα ενισχυθεί και λόγω της είσπραξης εσόδων από το Δημόσιο διότι με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα «ζητήσει» λιγότερα χρήματα από την αγορά και τους καταναλωτές με την μορφή φόρων. Άρα η επιπλέον ρευστότητα θα «πέσει» στην αγορά.

  Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επιθυμεί η πρότασή του για τη δημιουργία του Επενδυτικού Κεφαλαίου να δώσει το έναυσμα για ένα δημόσιο διάλογο που θα οδηγήσει σε μέτρα και ρυθμίσεις πραγματικά βιώσιμα, τα οποία θα δώσουν πνοή και προοπτική στην υγιή επιχειρηματικότητα, πέρα από τις στενόμυαλες προβλέψεις και τις εκτός πραγματικότητας εκτιμήσεις των Μνημονίων.

 

Από την Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Α.