Ημερίδα: «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα – Ανακύκλωση – Κυκλική οικονομία – Περιβάλλον – Ανάπτυξη»

 «Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προβληματίζει τις αρχές και τους κατοίκους των επαρχιακών πόλεων. Η λαϊκή έκφραση «ήμουνα νιός και γέρασα», αποτυπώνει κυρίως τη δυσφορία της κατάστασης για ένα θέμα που έχει πολυποίκιλες διαστάσεις. Με αυτά τα λόγια αποτύπωσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια επιστημονική Ημερίδας με θέμα: «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα – Ανακύκλωση – Κυκλική οικονομία – Περιβάλλον – Ανάπτυξη».

Η ημερίδα οργανώθηκε, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στο Δημαρχείο Περιστερίου από το ειδησεογραφικό portal «pitsounicity.gr» και τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Περιστερίου, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Παραβρέθηκαν πολλοί δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής εκθέτοντας τις θέσεις και τις δράσεις που έχουν αναπτύξει. Ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσαν οι δράσεις που εκτέθηκαν από τον κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλο, Δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, μέλος ΔΣ ΠΕΔΑ, για τις καινοτομίες που έχει εφαρμόσει ο δήμος στη «Διαλογή στη πηγή, επαναχρησιμοποίηση και Smart waste management». Επίσης σημαντική ήταν η ομιλία και η «Παρουσίαση προγράμματος ενεργειακής αυτοτέλειας ΗΛΙΟΣ» από τον Χρήστο Παππού, Δήμαρχο Φυλή, μέλος ΕΕ ΕΔΣΝΑ.

Η Ημερίδα εστίασε στους επιστημονικούς και τεχνικούς τομείς της κυκλικής οικονομίας, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης στην αξιοποίησής τους, στην εξεύρεση στρατηγικών προκειμένου οι εξαιρετικά καινοτόμοι αυτοί τομείς να αποτελούν βασικό πεδίο οικονομικής δραστηριότητας, αναπτυξιακό εργαλείο και βασικό άξονα της βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικά στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος της Ημερίδας ήταν:

* Η ανάδειξη όλων των διαστάσεων της διαχείρισης των απορριμάτων.
* Οι ουσιαστικοί παράγοντες που διέπουν τις επιπτώσεις τους στην κλιματική αλλαγή αλλά και την κυκλική οικονομία
* Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.
* Ο ρόλος της ανακύκλωσης στην κυκλική οικονομία και τη δημιουργία βιώσιμων τεχνικών, λύσεων και καλών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Β