Λαμπρή εκδήλωση οι βραβεύσεις του Μαθητικού Διαγωνισμού από το ΕΕΑ

Σε μια λαμπρή εκδήλωση με δημιουργικό προβληματισμό βραβεύτηκαν οι μαθητές του Μαθητικού Διαγωνισμού Έκθεσης που οργάνωσε το ΕΕΑ

 

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στην οποία κυριάρχησε ο δημιουργικός προβληματισμός με την καινοτομική παρουσίαση των θεμάτων και με αποκορύφωμα τη βράβευση μαθητών, πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, η μεγάλη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τους νικητές του μεγάλου Μαθητικού Διαγωνισμού Έκθεσης στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές από όλα τα Λύκεια της Αττικής. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εμπρός στην Κρίση : Ευκαιρίες και Προοπτικές».

 

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε και ο Πρόεδρος του  Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης για τη σημαντική προσφορά του στον επιμελητηριακό θεσμό και στην επιχειρηματική κοινότητα.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο βουλευτής κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο ΓΓ Βιομηχανίας κ. Ευσταθόπουλος, οι δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας κ. Καπλάνης και Γλυφάδας κ Κοκκόρης,  ο ΓΓ της ΚΕΕΕ κ Π. Αγνιάδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ Κασιμάτης, ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Π.Ραβάνης, ο πρόεδρος του ΕΕΠ κ. Γ. Μπενέτος, ο πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Αδαμόπουλος, ο Δ. Χατζησωκράτης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ.α.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν βίντεο με θέμα τη δράση  και τις υπηρεσίες του ΕΕΑ και ένα βίντεο με θέμα την προσπάθεια ενός τραυματία αθλητή που με ισχυρή θεληση προσπαθούσε να φτάσει στο τέρμα βοηθούμενος και ενθαρρυνόμενος απο τον πατέρα του και με νόημα την ανθρώπινη αλληλεγγύη και την αλληλεγγύη των γενεών.

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων:

Η κρίση είναι εδώ αλλά εμείς πρέπει πλέον να μιλάμε για τα αίτια και όχι για τα αποτελέσματα. Είναι άμεση ανάγκη να περάσουμε από το ξεπερασμένο μοντέλο του καταναλωτισμού στο μοντέλο παραγωγής πλούτου, στο μοντέλο της προσφοράς.
Η νέα πολιτική της κυβέρνησης ανοίγει νέους δρόμους για τον τουρισμό και τις επενδύσεις και ελπίζουμε ότι το 2013 θα έχουμε θεαματική ανάπτυξη του τουρισμού.
Έχουμε προχωρήσει σε πολλές τομές όπως η αναθεώρηση της αγρονομικής διάταξης σε κατεύθυνση την φιλική προς τις επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα υπάρξει εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και ρευστότητα στην αγορά. Ήδη καταφέραμε και συνήψαμε σύμβαση με την ΕΤΕπ  για χρηματοδότηση επενδύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θα ήθελα να συγχαρώ τα νέα παιδιά για τις προσπάθειές τους και τη βράβευσή τους.

 

Προηγουμένως, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχειας των γενεών στην παραγωγική λειτουργία της οικονομίας και της ανάδειξης των νέων σε κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τονίζοντας ότι:

Σε μια εποχή που όλα μοιάζουν μουντά και γκρίζα, που οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες μεγαλώνουν και που πολλοί συμπατριώτες μας χάνουν τον προσανατολισμό και τα τελευταία ίχνη αισιοδοξίας τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποφάσισε να απευθυνθεί εκεί όπου το χαμόγελο και η ελπίδα υπάρχουν και αναβλύζουν, εκεί όπου η ζωή ανθίζει. Στρέψαμε το βλέμμα μας στους νέους των Λυκείων της Αττικής, όχι για να τους δώσουμε κουράγιο, όπως ίσως θα κάναμε παλιότερα όταν αυτό περίσσευε σ' εμάς,  αλλά για να πάρουμε απ´ αυτούς, προτείνοντάς τους να γράψουν εκθέσεις για το εμπόριο και τον πολιτισμό, για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, για τις προτεραιότητες που πρέπει κατά τη γνώμη τους να βάλει η πατρίδα μας αυτόν τον καιρό.
»Πολλοί σήμερα στη χώρα μας, άλλοι από ψυχρή ανάγνωση στατιστικών, άλλοι επειδή το βλέπουν να συμβαίνει κι άλλοι τελείως μοιρολατρικά, μιλούν για τον κίνδυνο να χαθεί η νέα γενιά της Ελλάδας μέσα από μια καινούργια προσφυγιά. Κι αυτό, την ώρα που αυτή η γενιά είναι η καλύτερα εξοπλισμένη με γνώσεις στην πρόσφατη ιστορία μας. Αν αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός -και προσωπικά πιστεύω ότι είναι- τότε αυτό το ζήτημα πρέπει να αναχθεί σε ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για όλους μας.
»Πολλοί από μας είμαστε περήφανοι για ό,τι δημιουργήσαμε. Κάποιοι νεότεροι είναι έτοιμοι και για νέες δημιουργίες. Και κάποιοι ετοιμαζόμαστε να παραδώσουμε τη σκυτάλη στους διαδόχους μας. Και ειλικρινά, πολύ θα ήθελα -και θα θέλαμε- ν' ακούσουμε ξανά εδώ στην Αθήνα τη φράση που έλεγαν οι νέοι της Αρχαίας Αθήνας στους γεροντότερους «Άμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρονες» δηλαδή «Εμείς θα γίνουμε καλύτεροι από εσάς.

Ο καθηγητής κ. Γιάννης Τσαμουρκέλης επικεντρώθηκε στα εγγενή προβλήματα και τις παθογένειες των πολιτικών που ασκήθηκαν πριν και κατά την κρίση τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια βαθιά τομή ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διευρυμένης αναπαραγωγής της κρίσης με τα συνεχή περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται. Από τα μέτρα αυτά τόνισε πλήττονται πρώτα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εστίασε στους κινδύνους για την κοινωνία και την δημοκρατία από τις πολιτικές και τις αντιθέσεις που ασκούνται και κατέληξε ότι χρειάζεται ανασχηματισμός του κράτους, παραγωγική ανασυγκρότηση και εστίαση στην πραγματική οικονομία των τοπικών κοινωνιών και του τοπικού πλούτου και όχι στον γιγαντισμό των εταιρειών. Σημαντικές ήταν και οι προτάσεις του για την αντιμετώπιση και το σπάσιμο των ολιγοπωλιακών καταστάσεων.


Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε σημαντικά στοιχεία για την κρίση που μαστίζει τις μικρές επιχειρήσεις εστιάζοντας στις λαθεμένες επιλογές της κυβέρνησης. Ειδικότερα επισήμανε με πικρία ότι ο Πρωθυπουργός έχει ένα χρόνο που δεν δέχεται τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, σε διάλογο τη στιγμή που δέχεται τον «καθένα». Στις προτάσεις του ήταν η δημιουργία τράπεζας μικρομεσαίων και η αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση της κινητοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως έκανε η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας. Τέλος κατέληξε ότι το 85% των καθαρών θέσεων εργασίας δημιουργούνται από τις μικρές επιχειρήσεις.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σε μια  δύσκολη περίοδο για όλους τους εμπόρους είναι εξαιρετικά σημαντικό οι εκπρόσωποι της αγοράς να δείχνουν την αποφασιστικότητά τους για την καλύτερη δυνατή παρουσίαση των συμφερόντων των επιχειρήσεων. Πρέπει επί τέλους να πούμε τέλος στις γκάφες της πολιτικής! Τέλος σε γκάφες όπως η πινακίδα της ντροπής για τις αποδείξεις που δεν πληρώνει όποιος φάει και πιεί. Να βγει όσο είναι καιρός να μη πέσουμε στον χλευασμό των τουριστών!  Δεν είναι οι Κυριακές που μας φταίνε αλλά το έλλειμμα εισοδήματος. Αν ανοίξουμε τη Κυριακή και ψωνίσει ο κόσμος από κάποιους άλλους κλάδους θα το κόψει άρα δεν κάναμε καμία ανάπτυξη. Η κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί την καλύτερη δυνατή κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας εν γένει. Δυστυχώς, οι πολιτικές των μνημονίων και η χωρίς προηγούμενο ύφεση που έχει καταβάλει την ελληνική αγορά, μας έχουν φέρει όλους μπροστά σε έναν πραγματικό Γολγοθά για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας. Ιδίως για τις Μμε επιχειρήσεις η κρίση δημιούργησε μια ασφυκτική κατάσταση και κατέστησε απαραίτητη την επαναδιαπραγμάτευση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Η Μμε επιχείρηση θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

 

Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε εν συντομία σε κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης και ευκαιριών μέσα στην κρίση, αλλά κυρίως στη συμβολή που μπορούν να έχουν οι νέοι στην ανάπτυξη της χώρας με τις καινοτομικές τους ιδέες.
Καταλήγοντας τόνισε ότι μια μεγάλη ευκαιρία που έχουμε ως χώρα στην κρίση είναι να στραφούμε στη σοφία της νέας γενιάς, για να δούμε τις ιδέες της σε ένα κρίσιμο θέμα, όπως είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Έχω την χαρά να σας διαβάσω ένα απόσπασμα από την έκθεση του πρώτου νικητή του Διαγωνισμού μας, του μαθητή της Τρίτης Λυκείου Μάχου Κανδάλιου:

«H “αρχή της ήσσονος προσπάθειας” που επικρατούσε για χρόνια στην Ελλάδα είχε νοθεύσει το δημιουργικό πνεύμα των Ελλήνων. Ως ανάγκη τίθεται, λοιπόν, η απόδοση κινήτρου, κυρίως οικονομικού. Οι άνευ λόγου και αιτίας επιδοτήσεις , εγχώριες και μη, που μόνο παραγωγικότητα δεν έφεραν καλούνται να αντικατασταθούν από ελεγχόμενα δάνεια, κρατικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά και περισσότερο απ’ όλα , “επιβραβευτικές” χορηγίες / επενδύσεις  σε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν όραμα και δείχνουν σημάδια ανάπτυξης. Ασφαλώς και απαιτείται για τα προαναφερθέντα ένα σύστημα εξειδίκευσης προσωπικού , επιμόρφωσης και διασφάλισης ποιότητας».

Και συνεχίζει :

«Tο κράτος καλείται να συνδέσει τα ΑΕΙ με επιδοτούμενα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εισαχθούν ομαλά στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και να αξιοποιήσουν τις ιδέες και το δημιουργικό πνεύμα  , που είναι φανερά χαρακτηριστικά της ηλικίας τους. Τέλος , μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και ενός αντικειμενικού οργανισμού αξιολόγησης, θα επιτευχθεί μια ποιοτικότερη παραγωγή».

"To Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών", συνέχισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου "θα συνεχίσει να στηρίζει το αύριο της χώρας με κάθε μέσο, και πιστεύω πραγματικά ότι όλοι εμείς, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε κοινοτικό ή εθνικό πρόγραμμα, που ενισχύει την απασχόληση, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για αυτά τα παιδιά".

Ο Πρόεδρος του  Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης ευχαριστώντας για τη τιμή που του έκανε το ΕΕΑ να αναγνωρίσει τις πολύχρονες υπηρεσίες του στον επιμελητηριακό θεσμό είπε μεταξύ άλλων ότι όλοι μαζί πρέπει να υπερασπίσουμε τον επιμελητηρακό θεσμό και την επιχείρηση απο τα λάθη των κυβερνώντων.

 

Οι βραβεύσεις


Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν και οι βραβεύσεις των μαθητών
Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτέλεσε με ευκαιρία να αναδειχθεί η ξεχωριστή σημασία που έχει για την Ελλάδα η έμπρακτη στήριξη και η ηθική επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλουν τα παιδιά της μέσης ελληνικής οικογένειας να αποκτήσουν τα απαραίτητα εκπαιδευτικά εφόδια ώστε να αντιμετωπίσουν δημιουργικά το μέλλον σε δύσκολες συνθήκες γενικής οικονομικής κρίσης.

Οι μαθητές εξέθεσαν τις απόψεις τους όπως τις διαμορφώνουν από το  περιβάλλον που ζουν και ανέπτυξαν τις ιδέες της νέας γενιάς με καινοτόμες και δημιουργικές προτάσεις στοχεύοντας στο άνοιγμα προοπτικών  διεξόδου από την κρίση, τόσο στην μικρομεσαία επιχείρηση, όσο και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Θέματα  της έκθεσης ήταν  α) ποια τα επιχειρήματα που θα στήριζαν τη θέση ότι το εμπόριο είναι ένας ισχυρός οικονομικός αλλά και πολιτιστικός παράγοντας, β) για ποιους λόγους ο παράγοντας «δημιουργικότητα» λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στις σύγχρονες επιχειρήσεις και γ), ποιους οικονομικούς στόχους πρέπει να επιδιώξει η χώρα να ικανοποιήσει και πώς η Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει ώστε να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα.

Ποιοι μαθητές βραβεύτηκαν:

Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ    ΒΑΘΜΟΙ

1)ΜΟΥΡΑΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ          Α’ΒΑΘΜΟΣ: 94/100
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ- 2ο ΛΥΚΕΙΟ                                              B’ ΒΑΘΜΟΣ: 95/100

2) ΣΑΚΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ A’ ΒΑΘΜΟΣ: 92
5ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ                                                                           B’ ΒΑΘΜΟΣ: 94

3) ΘΩΜΑΙΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ       Α’ ΒΑΘΜΟΣ: 92
-2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ                                           B’ ΒΑΘΜΟΣ: 93

Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ

1)ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΜΑΡΙΑ                      Α’ ΒΑΘΜΟΣ: 92
54ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ                                                                   Β’ ΒΑΘΜΟΣ: 95

2)ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΥ      Α’ ΒΑΘΜΟΣ: 90
3ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ                                                                 Β’ ΒΑΘΜΟΣ: 91

3) ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ       A’ ΒΑΘΜΟΣ: 88
3ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ                                                             Β΄ ΒΑΘΜΟΣ: 90

Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

1)ΚΑΝΔΙΟΓΛΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ   Α’ ΒΑΘΜΟΣ: 94
3ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ                                                                          Β’ ΒΑΘΜΟΣ: 95

2) ΠΕΠΠΑ ΝΙΚΗ-ΝΑΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ                      Α’ ΒΑΘΜΟΣ:94
ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ                                                          Β’ ΒΑΘΜΟΣ: 92

3) ΔΗΜΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ                        Α’ ΒΑΘΜΟΣ:93
1Ο ΓΕΛ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ                                                      Β’ ΒΑΘΜΟΣ: 92