tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Με ποια μέτρα χρειάζεται να στηριχθεί η αγορά – Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Kontra

Τα μέτρα τόνωσης της αγοράς και της οικονομίας, τα οποία επιβάλλεται να λάβει το ταχύτερο δυνατό η κυβέρνηση, για να καταφέρουν να επιβιώσουν όσες περισσότερες επιχειρήσεις είναι εφικτό, ανέλυσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την εκπομπή “Επί του Πιεστηρίου” τη Δευτέρα 31/8/2020.

Πρώτη προτεραιότητα, όπως έχει πολλάκις τονίσει ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., είναι η ενίσχυση της ρευστότητας. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου προτείνει να δοθούν στις επιχειρήσεις μέσω της ΑΑΔΕ, και όχι των τραπεζών, κεφάλαια ύψους 5.000-10.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν όρθιες.

Ζητεί, παράλληλα, στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με επιδότηση της εργασίας, δηλαδή την κάλυψη από το κράτος είτε του μισθολογικού είτε του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, ενώ προτείνει ακόμη την μετατόπιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους, καθώς και επέκταση μέχρι 31/12/2020 του μέτρου της μείωσης των ενοικίων με παράλληλη ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Εν όψει των επικείμενων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. εκτίμησε ότι πιθανότατα τα μέτρα θα αφορούν πρωτίστως τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού που έχουν πληγεί βαρύτατα, αλλά και ευρύτερες φοροελαφρύνσεις (ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος κ.ά).

Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην αγορά, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση τζίρου που καταγράφουν οι επιχειρήσεις, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, παρά τις εκπτώσεις που μόλις ολοκληρώθηκαν, με τους πολίτες να παραμένουν επιφυλακτικοί και ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις αγορές τους λόγω της αβεβαιότητας για το επόμενο διάστημα, γεγονός που είναι εμφανές και από την αύξηση των καταθέσεων.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. υπογράμμισε εκ νέου ότι με δεδομένη τη μείωση του ΑΕΠ πάνω από 10%, αν δεν ληφθούν μέτρα, έρχεται έκρηξη “λουκέτων” και ανεργίας. Επισήμανε, δε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, Ιανουάριο και Φεβρουάριο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των νέων εγγραφών, περίπου 25-30%, ενώ από τον Μάρτιο παρουσιάζεται σταδιακή μείωση που έχει φτάσει σήμερα στο 30%, με παράλληλη “βροχή” διαγραφών. Σημείωσε μάλιστα ότι είναι πολλές επίσης οι επιχειρήσεις που ενώ ουσιαστικά είναι κλειστές, εμφανίζονται ανοιχτές, διότι έχουν οφειλές τις οποίες δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: