tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Εμπόδια και δρόμοι ανάπτυξης

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δ. Γαβαλάκη στον ΣΚΑΙ.

Με αφορμή το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «ΜμΕ και Οικονομική Δημοκρατία», ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρης Γαβαλάκης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να ανοίξουν δρόμοι ανάπτυξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας – βασικού στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Ready Business" και το Νίκο Υποφάντη, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, ο κ. Γαβαλάκης υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την ισορροπημένη ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης, και όχι τη διάχυση του πλούτου μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Πού, όμως, εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και πώς μπορεί να δοθεί ζωτικός χώρος ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; 
Δύο είναι, όπως ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι κρίσιμοι και διαχρονικοί σκόπελοι για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Γραφειοκρατία και υπερφορολόγηση. 
Αναφερόμενος στη γραφειοκρατία σημείωσε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αδειοδότηση, αλλά και το σύνθετο νομικό πλαίσιο λειτουργίας που κάνουν "έναν μικρό επιχειρηματία, έναν μικρό επαγγελματία να μην ξέρει προς τα πού να στραφεί για να λειτουργήσει νόμιμα".
Για το μείζον θέμα της υπερφορολόγησης, το οποίο αναδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο και στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ με τον Πρωθυπουργό να μιλά για οδικό χάρτη σταδιακής μείωσης της φορολογίας και τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για μείωσή της, ο κ. Γαβαλάκης επισήμανε ως θετικό βήμα την παραδοχή πια όλων ότι "οι εταιρίες, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες έχουν υπερφορολογηθεί", τονίζοντας, ωστόσο, ότι όταν η πολιτική αναγνωρίζει εκ των υστέρων κάτι για το οποίο η αγορά φωνάζει χρόνια, "τότε δημιουργείται ένα έλλειμμα αξιοπιστίας".
"Σε αυτή την αξιοπιστία πρέπει να χτίσουμε", ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α., προτάσσοντας την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου για την οικονομία, πέρα από κομματικές διαφοροποιήσεις. Εξήγησε, συγκεκριμένα, ότι στη "βάση" μπορεί και πρέπει να υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων -με κεντρικά στοιχεία υγιείς και δυνατές μικρομεσαίες επιχείρησεις, δίκαιες εργασιακές σχέσεις, σεβασμό στον καταναλωτή, πλαίσιο νομιμότητας.
Δεδομένης της μακρόχρονης πορείας του στον ασφαλιστικό κλάδο ο κ. Γαβαλάκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο της πιο ενεργής συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιριών στη σύνταξη των εργαζόμενων, απαντώντας ότι είναι "πάγιο αίτημα να καταφέρουμε να έχουμε  στην Ελλάδα  ένα σύστημα τριών πυλώνων που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Δεν το έχουμε, όμως, ωριμάζουν σιγά σιγά οι συνθήκες και για το ασφαλιστικό σύστημα και για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία".
 
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ: 
 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ:
 
 
 
 
Επιμέλεια: Κατερίνα Παντελή