Ν. Γρέντζελος: «Η πανδημία φέρνει νέες προκλήσεις, με μεγαλύτερη την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή»

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκου Γρέντζελου στο eea.gr :

Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο lockdown μέσα σε λίγους μήνες και παραμένει ακόμα άγνωστο και το πότε θα αρθεί αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επαναλειτουργήσει η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το αύριο δεν θα μοιάζει καθόλου με το χθες. Σε αυτούς τους 10 μήνες της πανδημίας, άλλαξαν πολλά. Από το πως λειτουργούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μέχρι και οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών. Ο φόβος για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και τα απαγορευτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, οδήγησαν όλο και περισσότερους καταναλωτές να επιλέγουν τις ηλεκτρονικές αγορές και βέβαια τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Θα έλεγε κάποιος ότι είμαστε σε μία διαδικασία μετάβασης στη νέα εποχή, όμως λίγο πιο εσπευσμένα εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Βασικό μέλημα πολλών επιχειρήσεων αυτό το κρίσιμο διάστημα, είναι ο συνδυασμός φυσικής και διαδικτυακής λειτουργίας. Αυτό γίνεται και επειδή πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά και γιατί πλέον ο καταναλωτής έχει περισσότερες πιθανότητες να δει στο διαδίκτυο κάτι που τον ενδιαφέρει. Πρόκειται για μία εξέλιξη που σίγουρα μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς απευθύνονται πλέον σε μία ευρύτερη –σε κάποιες περιπτώσεις και παγκόσμια- αγορά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα πάντα έγιναν πιο εύκολα. Το αντίθετο. Αυξήθηκε πολύ ο ανταγωνισμός και η όποια επιχείρηση επιλέξει αυτό το δρόμο για την προώθηση των προϊόντων της πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρη για τις δυνατότητες της. Ένα λάθος στην παράδοση μίας παραγγελίας, ένα ελαττωματικό προϊόν ή η καθυστέρηση σε πιθανή αντικατάσταση του μπορεί να προκαλέσει αρνητικές κριτικές και το αποτέλεσμα να είναι καταστροφικό. Άρα είναι αναγκαίο να αποφύγει κάποιος την παγίδα της συντομότερης μετάβασης σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας και να προτιμήσει να κινηθεί με σταθερά βήματα. Για αυτό και είναι απαραίτητο να υπάρξει η ειδική γνώση του ενδιαφερόμενου, ενώ σημαντική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να προσφέρουν οι σωστές συνέργειες.

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών –το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο Επιμελητήριο της χώρας- εστιάζουμε πολύ στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τις προτρέπουμε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ παρέχουμε και κίνητρα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η δωρεάν δημιουργία e-shop και ιστοσελίδων για τα μέλη μας, ενώ δίνεται και η δυνατότητα να επιμορφωθούν σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι μπροστά μας. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν μπορούν να μένουν σε ξεπερασμένες πρακτικές. Το ζητούμενο είναι αυτό το «βήμα» που θα κάνουν να είναι μελετημένο και να στηρίζεται στις σωστές βάσεις. Από την στιγμή που η ίδια η πραγματικότητα μας δείχνει το δρόμο –κάτι που επιβεβαιώνουν και σχετικές μελέτες- πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα ¨εργαλεία¨ που μας προσφέρει σήμερα η τεχνολογία, αλλά με σύνεση και κυρίως με γνώση.