tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Γρέντζελος στη Βραδυνή: Άμεση ανάγκη για ρυθμίσεις και όχι για εξαγγελίες

Άρθρο του Α’ Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκου Γρέντζελου στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής” και στο vradini.gr.


Η«αυγή» του 2019 φέρνει και την αισιοδοξία ότι το νέο έτος μπορεί να είναι αυτό που θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη της Οικονομίας μας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Πόσο ρεαλιστικό, όμως, είναι αυτό το ενδεχόμενο; Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν αλλάξουν άμεσα προς το καλύτερο οι συνθήκες που επικρατούν στο επιχειρείν, δεν μπορούμε να προσδοκούμε πολλά πράγματα.

Όταν το ιδιωτικό χρέος έχει ανέλθει περίπου στα 300 δισ. ευρώ, αν συμπεριλάβουμε και τις προσαυξήσεις, καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο φόβος για διατήρηση της κρίσης παραμένει. Δεν θα έπρεπε όμως το πρόβλημα να έχει λυθεί μέσω των σχετικών ρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται; Δυστυχώς, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν σε ομηρία εξαιτίας των οφειλών τους σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες. Όσα είχαν εξαγγελθεί, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει στο βαθμό που έχει ανάγκη η αγορά. Για παράδειγμα ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός. Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι παρατείνεται η ισχύς του για ακόμα έναν χρόνο. Το θετικότερο όμως θα ήταν να είχε τέτοια αποτελέσματα από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του, ώστε να μην χρειαζόταν καμία παράταση. Με μεγάλη μας λύπη είδαμε ότι τα αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή, καθώς και η γενικότερη διαδικασία που απαιτούσε χρόνο, στάθηκαν αφορμή να μην εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός οφειλετών. Δηλαδή, παρά τη ρύθμιση, για τους πολλούς το πρόβλημα όχι απλώς παραμένει, αλλά και οξύνεται. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έδωσε μεγάλο αγώνα για να πείσει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις ελλείψεις και τις αστοχίες του Εξωδικαστικού. Τελικά, υπήρξαν βελτιώσεις και προσθήκες, όμως ακόμα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα. Θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση περισσότερο χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά από την κυβέρνηση, ώστε να δείξει ότι συμμερίζεται τα άγχη και τις αγωνίες των οφειλετών, παρά ουσιαστικά για να βάλει τέλος σε ένα θέμα που απειλεί την επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται οι υποσχέσεις για επιπλέον ρυθμίσεις οφειλών. Σίγουρα παίζει ρόλο το γεγονός ότι ήδη έχουμε μπει σε εκλογική χρονιά και τα μέτρα αυτά μπορεί να τα εντάξει κάποιος στη γενικότερη παροχολογία εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης – όποτε και αν γίνει αυτή. Θα έπρεπε, όμως, να είμαστε σε προεκλογική περίοδο για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις;

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της χώρας έχουμε ανάγκη από έργα και όχι από λόγια. Και τα έργα στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των οφειλών έχουν καθυστερήσει σημαντικά, απειλώντας τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων. Ο κόσμος της αγοράς «καίγεται» για να προχωρήσει η ρύθμιση των χρεών του. Όπως, βέβαια, περιμένει, με ανάλογη αγωνία, και ουσιαστικές βελτιώσεις στο κομμάτι των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Γιατί όσο υπάρχουν τόσα δυσθεώρητα βάρη καθυστερεί σημαντικά η όποια προοπτική ανάκαμψης της Οικονομίας μας. Οπότε, από εδώ και πέρα, θα πρέπει όχι απλώς να ανακοινώνονται μέτρα και σχέδια επί χάρτου, αλλά, το κυριότερο, να εφαρμόζονται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με αποτελέσματα που θα δίνουν πραγματική «ανάσα» σε όσους προσπαθούν εδώ και χρόνια να κρατήσουν ανοιχτή την επιχείρησή τους. Αν θέλουμε, όντως, να δούμε την Οικονομία μας περισσότερο ανταγωνιστική και τις επιχειρήσεις μας να προοδεύουν.