Ν. Γρέντζελος στον ρ/σ Alpha 98.9: Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής της θέσης του εκπαιδευτή στις εξετάσεις οδήγησης

Για τις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αντικείμενο την εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Δυτικής Αττικής κ. Νίκος Γρέντζελος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 το Σάββατο 22 Μαΐου 2021.

Ο κ. Γρέντζελος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο έχει αρκετά θετικά στοιχεία, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του με την προβλεπόμενη αλλαγή της θέσης του εκπαιδευτή κατά την ώρα της εξέτασης.

Στη διάρκεια της πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο εξεταστής θα κάθεται πλέον στη μπροστινή θέση του συνοδηγού, ενώ ο εκπαιδευτής θα κάθεται στο πίσω κάθισμα. Ο κ. Γρέντζελος εξήγησε ότι από τη στιγμή που η διαδικασία θα καταγράφεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, δεν υπάρχει λόγος για να συμβεί αυτή η αλλαγή. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, οι εξεταστές δεν διαθέτουν την ειδική εκπαίδευση, που απαιτείται, προκειμένου να διαχειριστούν κάποια δύσκολη στιγμή, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους.

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, όπως ανέφερε στη συνέντευξη ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α.,  είναι η δυνατότητα όσων νέων έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, να παρακολουθήσουν και να λάβουν σχετική πιστοποίηση για τα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα οδήγησης στις σχολές οδήγησης. Με τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους, θα μπορούν να δώσουν θεωρητικές εξετάσεις, ενώ με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή και στη διεξαγωγή της πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Υπάρχουν, επίσης, ειδικές προβλέψεις που διευκολύνουν τις εξετάσεις ειδικών κατηγοριών υποψηφίων -ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και όσων απολαμβάνουν το καθεστώς διεθνούς προστασίας στη χώρα μας, ειδική θεωρητική εξέταση κωφών και βαρήκοων υποψηφίων στην ελληνική νοηματική γλώσσα, καθώς και με υπότιτλους κ.ά.

Ακούστε τη συνέντευξη: