Ν. Γρέντζελος στον ρ/σ ΣΚΑΪ για τη δύσκολη πραγματικότητα στην αγορά και τις δράσεις του Ε.Ε.Α.

Τη νέα, δύσκολη πραγματικότητα στην αγορά, και τις πολλαπλές δράσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τη στήριξη επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εν μέσω κορονοϊού, ανέδειξε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Νίκος Γρέντζελος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Στο στόμα του Νίκου» με τον Νίκο Υποφάντη, το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου για τη δωρεάν διανομή υγειονομικού υλικού σε 12 δήμους της Αττικής, η οποία είναι σε εξέλιξη, ο κ. Γρέντζελος όπως και τα άλλα μέλη της Διοίκησης του Ε.Ε.Α., είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πάρα πολλούς επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κυρίαρχο αυτό της χρηματοδότησης.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΙ 100,3» ο Α’ Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. σημείωσε ότι, πλην εξαιρέσεων, καταγράφεται σημαντική πτώση τζίρου, η οποία σε τουριστικές περιοχές όπως η Πλάκα και το Μοναστηράκι αγγίζει το 90-95%, ενώ το 20-30% των επιχειρήσεων παραμένουν κλειστές.

Ο κ. Γρέντζελος χαρακτήρισε θετικά, αλλά όχι αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, και αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της ρευστότητας τόνισε ότι χρειάζεται διεύρυνση των κριτηρίων καθώς και αύξηση του ποσού που δίδεται μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς στην πρώτη φάση υπεβλήθησαν 160.000 αιτήσεις και τελικά εντάχθηκαν 53.000, ενώ επισήμανε και τα προσκόμματα που τίθενται για χρηματοδότηση από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, λόγω των εγγυήσεων που ζητούν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα από τις  90.000 αιτήσεις επαγγελματιών να έχουν προχωρήσει μόνο 7.000.

Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη επέκτασης, μέχρι το τέλος του έτους, του μέτρου της μείωσης του ενοικίου με ταυτόχρονες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.  Σε ό,τι αφορά τις επιταγές ζήτησε οι επιπλέον 60 ημέρες «ζωής» που δόθηκαν για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, να δοθούν και για τους άλλους κλάδους, προκειμένου να «ανασάνουν» σε έναν βαθμό.

Μιλώντας για τις δράσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών υπογράμμισε ότι το Ε.Ε.Α. έχει πραγματοποιήσει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης περίπου 40 κλαδικές τηλεδιασκέψεις για την ενημέρωση – εκπαίδευση επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών τόσο σε ό,τι αφορά υγειονομικά ζητήματα όσο και σε φορολογικά, ασφαλιστικά, εργατικά, χρηματοδοτικά κ.ά., ενώ οι ειδικοί συνεργάτες του Επιμελητηρίου έχουν απαντήσει σε πάνω από 16.000 ερωτήσεις και έχουν καταρτίσει ειδικούς κλαδικούς οδηγούς.

Ακούστε τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί: