Ν. Κογιουμτσής στο STAR: Απόλυτη ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις

Να «τρέξουν» γρήγορα τα αναγκαία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέτρα και την τόνωση της ρευστότητας ζητεί ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με δήλωσή του σε σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR, στις 4/5/2020.

Ο κ. Κογιουμτσής δηλώνει ακόμη, στο eea.gr, ότι σύμφωνα με τις προσλαμβάνουσες από εμπόρους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, φαίνεται πως παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας, οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στην παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ζητούν από τους αιτούντες του προγράμματος ΤΕΠΙΧ II να έχουν κερδοφόρες προηγούμενες χρονιές, να έχουν «καλό «τραπεζικό προφίλ και από ένα ύψος δανείου και μετά ακόμα και εμπράγματες εξασφαλίσεις παρότι το πρόγραμμα δίνει το δικαίωμα στον αιτούντα να δανειοδοτηθεί μέχρι το 50% του περσινού τζίρου του. Το τραπεζικό σύστημα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί αρκετές φορές από το δημόσιο κορβανά, είναι όμως καιρός να ανταποκριθεί στις επιταγές της δύσκολης εποχής που διανύουμε», σημειώνει ο Β’ Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. και υπογραμμίζει ότι «Είναι απόλυτη ανάγκη εν μέσω πανδημίας να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που ειρήσθω εν παρόδω προέρχονται και από μία δεκαετή κρίση και οι περισσότερες κουβαλάνε στην πλάτη τους υποχρεώσεις και ζημιές για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνες οι ίδιες αλλά οι πολιτικές και οι πολιτικοί που τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κοινωνικοοικονομική κρίση».

Ο κ. Κογιουμτσής καλεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να προχωρήσει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες «γιατί όσο καθυστερούμε τα πράγματα για την αγορά θα γίνονται όλο και χειρότερα και μετά η κατάσταση δεν θα μαζεύεται με την ύφεση πιθανόν να σκαρφαλώνει σε διψήφια νούμερα και την ανεργία να ξανά καταλήγει εκεί που είχε σκαρφαλώσει στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης».

Τονίζει, τέλος, ότι «ρευστότητα δεν χρειάζονται άμεσα οι κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ρευστότητα χρειάζονται οι επιχειρήσεις που ύστερα από μία δεκαετή κρίση προσπαθούσαν σε μία μεταμνημονιακή εποχή να επιβιώσουν διατηρώντας ταυτόχρονα και χιλιάδες θέσεις εργασίας και κυρίως οι εποχιακές επιχειρήσεις κυρίαρχα του Τουρισμού που θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση που μας έρχεται καταιγιστικά».

Δείτε το ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί: