Ν.Κογιουμτσής: Απολογισμός εμπορικής κίνησης της εορταστικής περιόδου

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ, κ. Νίκος Κογιουμτσής, μίλησε στην κάμερα του eea.gr για την εμπορική κίνηση από την έναρξη της εορταστικός περιόδου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Όπως τόνισε ο κ. Κογουμτσής, στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν καλά. «Ξεκινήσαμε, με ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοέμβρη. Εκεί είδαμε ότι μεσοσταθμικά είχαμε μια πτώση -10%. Άρχισε μια εντονότερη συζήτηση στον εμπορικό κόσμο κατά πόσο προφέρουν οι ενδιάμεσε εκπτώσεις στην επιχειρηματικότητας άρα στην ίδια την οικονομία. Αμέσως μετά είχαμε μια Black Friday που έγινε Black Week και οδηγήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων και της κατανάλωσης προς τα πολυκαταστήματα, ελάχιστα πήγαν προς τις μικρομεσαίες , αυτά τα χρήματα έλειψαν  από την εορταστική περίοδο. Η δράση αυτή είναι ένα ξενόφερτο έθιμο και εκεί χρειάζεται μια συζήτηση από τις οργανώσεις για να δούμε τι πρέπει να  ζητήσουμε για το έθιμο αυτό.

Από τις αρχές του Δεκέμβρη άρχισε να αυξάνεται η κίνηση, όχι σπουδαία πράγματα γιατί η κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκεται σε οριακό σημείο, ξέρουμε πολύ καλά ότι 4,5 εκ. συμπολίτες μας οφείλουν στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, οι 120 δόσεις που ζητάει ο εμπορικός κόσμος και οι πολίτες, δεν έχει ακόμη θεσπιστεί και ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν λειτουργεί όπως πρέπει για να διευκολύνει και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται οριακά στο «κόκκινο» – 7 στις 10 επιχειρήσεις, όπως λένε οι έρευνες, βρίσκονται στο «κόκκινο».

Έτσι, οδηγηθήκαμε στην εορταστική περίοδο που από την προηγούμενη Κυριακή που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα από τις 11 ως τις 6 το απόγευμα, και με σύμμαχο τον καλό καιρό αυτή τη βδομάδα, είδαμε αργά και σταδιακά να ανεβαίνει η κατανάλωση, είναι και η ψυχολογία των ημερών, μπήκε και το μέρισμα στους λογαριασμούς των συμπολιτών μας, μπήκε και το δώρο των ιδρωτικών υπαλλήλων, κι έδωσαν μια τόνωση στην αγορά. Οδηγούμαστε στην κορύφωση της ανόδου ευελπιστώντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.

Υπενθυμίζω ότι η αγορά έχει πολύ καλές τιμές και προσφορές και θέλουμε έναν «ψαγμένο», συνειδητοποιημένο καταναλωτή που θα κάνει έρευνα αγοράς χωρίς να ψωνίζει από το παραεμπόριο και το παράνομο εμπόριο γιατί αυτό περιέχει και κινδύνους για την υγεία τους.

Εύχομαι η καινούρια χρονιά να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη για όλο τον κόσμο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βεβαίως, από την αρχή της κρίσης δυστυχώς έχουν πληγεί βάναυσα – 250.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει! Πιστεύουμε ότι η νέα χρονιά, το 2019, δε θα είναι μια χρονιά επιδοματικής πολιτικής αλλά μια χρονιά αναπτυξιακής πολιτικής.

Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά»

 

 

Β