Ν. Κογιουμτσής: Χρειάζονται, άμεσα, κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την ανάγκη κινήτρων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασικού αναπτυξιακού βραχίονα της χώρας, υπογράμμισε ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτσής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», στις 19/10/2019.

Ο κ. Κογιουμτσής αναγνώρισε το θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά, υπογραμμίζοντας ωστόσο για μία ακόμη φορά ότι αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμη στις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων, καθώς η κατανάλωση συνεχίζει να βάλλεται από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις -φόρους, εισφορές- και τα μειωμένα λόγω της πολυετούς κρίσης εισοδήματα.

«Αν δεν μειωθούν οι φόροι, η ανάπτυξη δεν υπερβεί το 4% και το πλεόνασμα του 3,5% δεν μειωθεί, η συνταγή δεν βγαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και επαγγελματίες, ο κ. Κογιουμτσής σημείωσε ότι οι 120 δόσεις έδωσαν μία «ανάσα», ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι από τα συνολικά 140 δισ. ευρώ χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ρυθμίστηκαν 11,5 δισ.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, ο κ. Κογιουμτσής επισήμανε ότι οι προβλέψεις για μείωση της γραφειοκρατίας, ΓΕΜΗ και επιχειρηματικά πάρκα κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το θέμα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και υπογράμμισε ότι σε ό,τι αφορά την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα έπρεπε να αποφασίζουν οι κοινωνικοί εταίροι και όχι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.

Στάθηκε, επιπλέον, στο κρίσιμο θέμα της ρευστότητας, που αποτελεί το νούμερο 1 εμπόδιο στη λειτουργία των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι οι στρόφιγγες των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων εξακολουθούν να είναι κλειστές και η πολυαναμενόμενη Αναπτυξιακή Τράπεζα παραμένει στα χαρτιά.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: